Paradajz smanjuje rizik od raka prostate za 20 posto

Već 10 porcija ukusnog paradajza sedmično može smanjiti rizik od nastanka raka prostate za 20 posto, pokazala je studija britanskih univerziteta Bristol, Kembridž i Oksford na više od 14.000 ljudi.

Rak prostate čini oko 11 posto svih slučajeva malignih bolesti kod muškaraca u Evropi, a rizik od obolijevanja drastično se povećava nakon 50. godine života, prenosi 24sata.hr.

Kao prevencija ne služi samo svjež paradajz, jer se djelotvorni sastojak likopen iz njega ne gubi pasiranjem ili kuhanjem, piše Daily Mail. Ipak, naučnici ne preporučuju pretjerivanje u pici, zapečenom grahu ili umaku za tjesteninu koji takođe sadrže paradajz, ali i visoke nivoe soli.

Naučnici su utvrdili kako muškarci koji redovno jedu voće i povrće – u otprilike pet porcija na dan, imaju oko 24 posto manji rizik od nastanka raka prostate.

“Studija dokazuje kako pojam zdrava prehrana nije apstraktan, već je zaista i najbolja prevencija nastanka malignih bolesti te saveznik zdravlja”, rekla je Vanesa Er, voditelj studije.

Dodaje kako je osim paradajza, najbolja prevencija raka prostate uzimanje između 750 i 1200 mg kalcijuma te 105 i 200 mcg selena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *