PD Semberija će zasijati više od 1.000 hektara

Poljoprivredno dobro “Semberija” ponovo će od ove godine proizvoditi povrtlarske kulture za prerađivačke kapacitete preduzeća Sava Semberija, koji će se naći na 80 hektara oranica.

Zasijaćemo ponovo grašak i još neke povrtlarske kulture za prerađivačke kapacitete “Save”, a u planu nam je, nakon što vidimo šta će se događati sa Fabrikom šećera u Bijeljini, da krenemo i u proizvodnju šećerne repe, najavio je rukovodilac ratarske proizvodnje Čedomir Stojanović.

Pokretanje Šećerane bi podstaklo masovnu proizvodnju šećerne repe, jer su prethodna iskustva pokazala da je njena proizvodnja veoma unosna, kaže on.

Planiramo da zasijemo po 30 hektara graška i boranije, a 20 bi se našlo pod cveklom, paprikom i paradajzom, precizirao je Stojanović. Kako je naveo, prošle godine ovo poljoprivredno je pretrpjelo štetu od oko pet miliona KM, kada je riječ o ratarskoj proizvodnji. Ipak, dobrim dijelom uspjeli su da obnove proizvodnju i uspješno obave jesenju sjetvu.

Stojanović podsjeća da je oko 1.500 hektara pod usjevima bilo potpuno uništeno. Najveća šteta bila je na dijelu pored rijeke Save, u ataru Broca, Velinog Sela i Batkovića, ali i dijelom oko Novog Sela.

On napominje da su u PD “Semberiji” od toga uspjeli da presiju oko 500 hektara, te da zasiju novu proizvodnju, a da su nešto usjeva uspjeli i da skinu, čime je koliko-toliko nadoknađena šteta.

– Imali smo i štete od grada, koji je u avgustu uništio veći dio površina, posebno sjemenski kukuruz, sjemenski suncokret i soju, gdje je šteta bila veća od 80 odsto – napominje Stojanović.

Indirektne štete se ogledaju u jesenjoj sjetvi, gdje je bilo problema sa vlagom u zemlji, kao i sa velikom količinom vode. Teško se ulazilo na oranice i teško je ispunjen zacrtani cilj.

– Uspjeli smo da zasijemo 745 hektara pšenice, 210 hektara ječma, 260 hektara uljane repice i oko 30 hektara lucerke. Stanje je trenutno zadovoljavajuće, iako pomalo šaroliko, pogotovo na parcelama koje su kasnije sijane – pojasnio je on.

Planovi za proljetnju sjetvu su po površinama gotovo identični jesenjoj – biće obavljeni na oko 1.250 hektara, na kojima će se naći kukuruz, soja, sjemenske kulture, sjemenski suncokret…

Planirano je i obnavljanje mehanizacije, te će uskoro biti kupljen teški traktor i nekoliko priključnih mašina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *