Pet zdravstvenih koristi lubenice

Јedan od sigurnih znakova da je stiglo ljeto (pored dugih, vrelih dana) su i lubenice.
Svi ih obožavamo, posebno kad su hladne, jer su pravo slatko osvježenje. Međutim, lubenice su i veoma zdrave. Donosimo pet zdravstvenih koristi ovog omiljenog povrća.
– Lubenice su bogat izvor vitamina A i C, što znači da dvije do tri velike kriške lubenice svaki dan (bar u ljetnjem periodu) mogu učiniti čuda za vašu kožu. Druga važna zdravstvena korist redovnog konzumiranja lubenice sastoji se u tome što ona pomaže brže zacjeljivanje rana ili povreda na koži, jer sadrži visok nivo aminokiselina.
– Lubenica sadrži sastojak poznat pod nazivom likopen – antioksidant koji pomaže u sprečavanju raka i srčanih oboljenja.
– Јeste li znali da se sjemenke lubenice mogu zgnječiti, ispržiti i jesti kao kikiriki ili da se mogu kuhati u vodi i konzumirati kao čaj? Sjemenke lubenice, takođe, mogu pomoći u smanjenju problema probavnog trakta.
– Zdravstvene prednosti redovnog konzumiranja lubenice su mnogobrojne, posebno za osobe koje pate od oboljenja povezanih sa pijeskom ili kamenom u bubregu. Zbog visokog sadržaja vode u lubenici, teško da postoji sklonost razvijanja kamena u bubregu.
Lubenica je sezonsko povrće (da, lubenica je povrće) te se već može naći na tržnicama. U našem podneblju postoji više sorti, kako domaćih tako i uvoznih (mi preporučujemo domaće lubenice), a ovo crveno povrće je dar prirode na kojem svi trebamo biti zahvalni. Hladna lubenica je fantastično osvježenje u vrelim ljetnim danima, a i veoma je zdrava. Dakle, uživajte u lubenicama tokom cijelog ljeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *