Počinje 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji

Najznačajnija smotra savremene umjetnosti u svijetu, Bijenale umjetnosti u Veneciji počinje sutra za učesnike i ljude iz struke, dok će publika moći da ga pogleda od 9. maja do 22. novembra.

Bijenale umjetnosti u Veneciji počinje sutra za učesnike i ljude iz struke, dok će publika moći da ga pogleda od 9. maja do 22. novembra.

U svom 56. izdanju Bijenale odgovora na temu “Sve budućnosti svijeta” i na njemu učestvuje 136 umjetnika iz 53 zemlje koje je umjetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu.

U Paviljonu Srbije, čiji je komesar Lidija Merenik, predstaviće se Ivan Grubanov projektom “Ujedinjene mrtve nacije”, a otvaranju će 7. maja prisustvovati delegacija Ministarstva kulture i informisanja Srbije na čelu sa ministrom Ivanom Tasovcem.

Grubanov je za Venecijansko bijenale pripremio podnu instalaciju koja je izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju čine materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mješavine hemikalija i boja 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumijeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Među zemljama koje prvi put učestvuju na Bijenalu su Grenada, Mauricijus, Mongolija, Mozambik i Sejšeli, dok nekoliko zemalja učestvuje poslije dužeg odsustva – Ekvador, koji se posljednji put predstavio 1966. godine, Filipini (1964) i Gvatemala (1954).

Među zemljama čiji paviljoni tradicionalno izazivaju najveću gužvu je francuski, u kojem će umjetnik Selest Bursije-Mugeno, poznat i kao muzičar, predstaviti projekat “Revolucije”.

Među učesnicima je ponovo i Vatikan, a među paviljonima sa najvećim brojem učesnika su jermenski, kostarikanski, iranski, kao i paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među 136 umjetnika i kolektiva koje je Envezor pozvao na centralnu izložbu, koja će biti održana u glavnom paviljonu Đardinima i dijelom u Arsenalu, biće čak 88 koji prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji.

Za Zlatnog lava nadmeće se i niz visokoprofilisanih umjetnika na svjetskoj sceni, među kojima su Kristijan Boltanski iz Pariza, Džeremi Deler iz Londona, Rosa Barba iz Berlina, Koko Fusko iz Njujorka, Aleksander Kluge iz Minhena, Stiv Mekvin iz Britanije, Kutlug Ataman iz Turske, Oskar Muriljo iz Kolumbije, Mika Rotenberg iz Argentine, američki umjetnik Brus Nauman, koji živi u Novom Meksiku i umjetnica Sara Sze koja je izlagala u američkom paviljonu 2013.

Na centralnoj izložbi će biti predstavljena i djela Haruna Farockog (1944-2914) iz Njemačke, Krisa Markera (1921-2012) iz Francuske, Roberta Smitsona (1938-1973) iz SAD i drugih.

Kustos 56. Bijenala Envezor je iz Nigerije, a živi i radi u Njemačkoj i odabrao je čak 35 umjetnika afričkog porijekla, kojima Bijenale pridaje posebnu pažnju posljednjih godina, između ostalog, i dodjelom nagrada.

Predsjednik Bijenala u Veneciji je Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *