Počinje “ART simpozijum Јahorina 2015”

Na Јahorini večeras počinje međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Јahorina 2015” koja će okupiti 18 slikara, vajara i grafičara iz Bugarske, Holandije, Crne Gore, Srbije i BiH.

“I ove godine tema će biti `Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format`, ali smo nekim našim prijateljima izašli u susret i omogućili im da se bave svojim istraživačkim radom i realizuju ranije zamisli i ideje, začete unutar njihovih ateljea”, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Јahorina” Lazo Savić.

Otvaranje 13. saziva Međunarodne likovne kolonije predviđeno je za 20.00 časova u hotelu “Rajska dolina” na Јahorini, a zatvaranje 23. jula u 20.00 časova na istom mjestu.

Savić kaže da će, nakon retrospektivne velike izložbe “ART simpozijum Јahorina”, koja je u okviru Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” bila upriličena u “Kolegijum artistikumu”, te poslije izložbe u Doboju, ljubitelji likovne umjetnosti moći da vide umjetnička ostvarenja sa ove kolonije u većim gradovima Srpske.

On je istakao da ne odustaje od ideje da na Јahorini realizuje projekat da vajarska djela, koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Prema njegovim riječima, galerija bi trebalo da obuhvati lokalitet na Јahorini od Poljica, odnosno od ulaska u Olimpijski centar pa do platoa iznad ciljne kuće, na slalom stazi dužine oko 2.000 metara.

“Skulpture bi bile postavljene duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata tako da posjetilac, gost, ljubitelj umjetnosti može od prvog eksponata da vidi sljedeći i tako redom do posljednjeg”, naveo je Savić i dodao da za ovaj projekat još nije dobio ozbiljniju javnu podršku.

“Art simpozijum Јahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Јahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Јahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Јapana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Јahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *