Počinje reli Dakar (VIDEO)

Postizanje svakog sportskog rezultata traži jako puno odricanja.

Svi žele dositići najviše domete, popeti se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Međutim, postoji i trka u kojoj ste pobjednik bez obzira na vrijeme kojim ste prošli kroz cilj. Riječ je o reliju Dakar koji se vozi od 1978. godine.

Naime, ideja o ovoj trci koja je spoj svega što sport traži, rođena je 1978. godine, nakon što se vozač Tjeri Sabin izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizovati reli kroz pustinju.

Reli je u početku vožen od Pariza do Dakara, vozila su se trajektima prevozila preko Sredozemnog mora, međutim zbog raznih, pretežno političkih uticaja, putanja, polazište i cilj su se mijenjali tokom godina.

Tako je posljednji put trka krenula iz Pariza 1994. godine, kada se i okončala u francuskoj prestonici, a zbog pritužbi Pariskog gradonačelnika cilj je izmješten sa Јelisejskih polja u Eurodiznilend odnosno na periferiju. To je razlog zbog kojeg se od 1995. godine mjenjaju putanje relija, ali se Dakar kao cilj ili jedno od usputnih stanica zadržao skoro sve vrijeme (sa izuzetkom 2003. godine).

 

Kada su u Mauritaniji 2007. godine ubijena četvorica francuskih turista, odgovornost je preuzela Al-Kaida, direktno zaprijetivši učesnicima Dakara, organizatori su, umjesto planiranih osam dana zadržavanja u Mauritaniji, otkazali reli i premjestili ga u Јužnu Ameriku

Start ovododišnjeg izdanja relija je danas u Buenos Airesu, a vozače očekuje daleki put kroz Argentinu, Boliviju, Čile, 13. etapa dugih 9000 kilometara.

Vozači će se na tom putu takmičiti u četiri kategorije: automobili, motocikli, kamioni i kvadovi.

Prvog dana voziće se od Buenos Ajresa do Vila Karlos Paza. Ruta nije slična prošlogodišnjoj, iako će vozači proći kroz nekoliko gradova koji su im bili na putu prošle godine. Nijedan vozač sa sigurnošću ne može da zna šta ga očekuje dok se vozi bespućima Argentine, Čilea i Bolivije, kroz pješčane pustinje ili preko kamenitih stijena.

Po jedan dan u toku relija predviđen je za pauzu u svakoj od kategorija. Srbija će i ove godine imati svog predstavnika na Dakaru. To je višestruki šampion u motokrosu, Subotičanin Gabor Sagmajster, kojem će ovo biti sedmo učešće na ovom najzahtjevnijem svjetskom reliju.

Podsjetimo na kraju da je prošle godine je u konkurenciji automobila slavio Španac Nani Roma, a u kategoriji motociklista najbrži je bio njegov sunarodnjak, Mark Koma.

Rus Andrej Karginov kamioni slabio je u kategoriji kamiona,  dok je Ignjasio Kazale iz Čilea bio njabolji u kategoriji kvadova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *