Podrška za razvoj malih i srednjih preduzeća

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Bijeljini plasiraće ove godine u podsticaj privrednicima 70.000 KM iz gradskog budžeta i 65.000 dolara donatorskih sredstava namijenjenih za naredni trogodišnji period, navodi se u programu rada koji će biti razmatran u Skupštini grada 27. maja.

 

Donacija je obezbijeđena iz projekta „Gold” koji finansiraju američka i švedska agencija za međunarodni razvoj, USAID i SIDA, a novac će biti iskorišten za podršku privatnom sektoru i privrednim društvima u oblasti sertifikacije, promocije i edukacije u visini do 50 odsto troškova.

Novčana pomoć Agencije dodjeljuje se posredstvom javnih poziva po ranije utvrđenim projektima.

Za finansiranje postojećih i početak rada preduzeća predviđeno je 30.000 KM, za pomoć pri sertifikaciji 15.000 KM, za podršku ženama preduzetnicima 10.000 KM, koliko i za podsticaje vlasnicima preduzetničkih radnji u gradu.

Preostalih 5.000 KM iz gradskog budžeta koristi se za troškove rada Agencije kao što su održavanje internet stranice, objavljivanje javnih poziva, organizovanje seminara i učešće na međunarodnim sajmovima.

Pod pojmom mala i srednja preduzeća podrazumijevaju se preduzeća koja zapošljavaju do 49, odnosno do 250 radnika, što je slučaj u ogromnoj većini preduzeća u Bijeljini.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *