Pogrešno knjižili troškove

BANJALUKA – Kršenje Zakona o javnim nabavkama i pogrešna klasifikacija troškova razlozi su zbog kojih je JZU Dom zdravlja iz Bijeljine od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobio mišljenje s rezervom.

Ova zdravstvena ustanova, kako se navodi u izvještaju, investiciona ulaganja od 603.000 KM klasifikovala je kao troškove održavanja.

“Na ovaj način precijenjeni su troškovi usluga investicionog održavanja za 508.944 KM i troškovi ostalih ličnih rashoda za 94.070 KM, a potcijenjen je finansijski rezultat tekućeg perioda za 603.014 KM. Takođe, vrijednost građevinskih objekata je potcijenjena za 317.418 KM i vrijednost postrojenja i opreme za 285.596 KM”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Kada je u pitanju kršenje Zakona o javnim nabavkama, JZU Dom zdravlja iz Bijeljine za usluge investicionog održavanja u 2012. godini proveo je otvoreni postupak i sa najboljim ponuđačem zaključio okvirni sporazum na period od 24 mjeseca vrijedan 200.000 KM. Međutim, realizovana vrijednost ovog ugovora iznosila je 252.978 KM bez PDV-a, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

JZU Dom zdravlja iz Bijeljine za usluge nadzora nad adaptacijom i rekonstrukcijom građevinskih objekata sa fizičkim licem zaključio je više ugovora o djelu u toku godine i isplatio mu bruto iznos od preko 94.000 KM.

Suprotno zakonu, menadžment Doma zdravlja u Bijeljini je “rascijepao” nabavke za ugradnju toplotnih pumpi i grijnih tijela, vrijedne 320.000 KM, i raspisao konkurentski postupak umjesto otvoreni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *