Pojačan intenzitet saobraćaja u BiH

Na svim važnijim putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pojačan je intenzitet saobraćaja, ali nema zastoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Zbog niske temperature tokom noći u višim planinskim predjelima mjestimično je moguća poledica. Povećana je opasnost od odrona na putevima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Rogolji-Mliništa, Jezero-Novo Selo, Sastavci-Ustiprača, Višegrad-Vardište, Brodar-Rudo, Vlasenica-Han Pijesak, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini i Gacko-Tjentište.

Na magistralnom putu Derventa-Srbac, u mjestu Dubočac, voda je oštetila dio kolovoza pa vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom. Režim vožnje izmijenjen je na putevima na kojima se izvode radovi, a saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom. Zbog radova na izgradnji pružnog prelaza na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, na dionici Dragotinja-Prijedor, dolaziće do izmjene režima odvijanja saobraćaja. Predviđeno je da radovi traju do 13. maja. Na magistralnom putu Nova Topola-Klašnice jedan do 1. septembra izmijenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje vijadukta preko ovog putnog pravca radi izgradnje dionice auto-puta Banjaluka-Prnjavor. Saobraćaj će se na ovoj dionici odvijati u oba smjera, a u periodu od 1. maja do 30. juna svakodnevno će biti obustavaljan četiri puta u periodu od 23.00 časa uveče do 5.00 časova ujutro.

Obustava saobraćaja maksimalno će trajati pola časa. Zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj do kraja godine će u periodu od 7.00 do 19.00 časova, svakim danom, osim nedjelje, na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor, u naseobini Lišnja, biti izmijenjen režim saobraćaja. Iz AMS ističu da će biti zabranjeno uključivanje, odnosno isključivanje sa auto-puta Banjaluka-Gradiška na “Petlji Mahovljani”. Biće postavljena saobraćajna signalizacija čije poštovanje je obavezno.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj izmijenjen je režim vožnje na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka. Zbog izgradnje vijadukta na auto-putu saobraćaj će privremeno biti obustavljen na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva. Režim saobraćaja izmijenjen je i na području distrikta zbog izgradnje obilaznice oko Brčkog. Izmjene saobraćaja na snazi su na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice. Usporeno se saobraća regionalnim putem Nevesinje-Berkovići zbog rekonstrukcije i modernizacije ove dionice. Predviđeno je da radovi traju do 31. jula. Jednom trakom vozila saobraćaju na regionalnom putu Ukrina-Vijaka u mjestu Vijačani zbog sanacije kolovoza, kao i na putnom pravcu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta. Preko mosta u mjestu Dragalovci, na regionalnom putu Vijaka dva-Razboj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra. Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika Holding “Drinaturs”.

Zabrana se više ne odnosi ni na teretna vozila koja će vršiti transport drvnih sortimenata ovim regionalnim putem, od Poloma do Drinjače. U periodu do 1. aprila transport će se izvoditi u odjelu jedan “Kravica Polom”, od 1. juna do 1. avgusta u odjelu 100 “Križevica”, a od 1. oktobra do 31. decembra u odjelima šest, sedam i osam “Kravica Polom. I dalje je na snazi zabrana saobraćaja na magistralnom putu od mjesta Brod na Drini do Šćepan Polja, na granici sa Crnom Gorom za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. U Banjaluci će do 15.aprila, svakodnevno od 8.30 do 15.00 časova, biti otežano odvijanje saobraćaja preko gradskog mosta zbog sanacije koja zahtijeva zauzimanje jedne polovine kolovoza. Saobraćaj će se odvijati neizmjeničnim jednosmjernim propuštanjem vozila slobodnom polovinom kolovoza.

U javnom prevozu putnika neće doći do izmjena, odnosno sve linije će funkcionisati po registrovanom redu vožnje. Zbog modernizacije saobraćajnice u banjalučkoj Ulici Veljka Mlađenovića produžena je obustava saobraćaja do 30. aprila, na dijelu od skretanja kod Gradskog olimpijskog bazena do mosta preko rijeke Vrbanja za naselje Česma. U Federaciji BiH kraći zastoji zbog radova mogući su na dionicama Jajce-Banjaluka, Tuzla-Šićki Brod, Potoci-Mostar i Čapljina-Doljani. Do polučasovih obustava saobraćaja zbog deminiranju terena dolazi na putnom pravcu Tuzla-Orašje u mjestu Dusine u periodu od 8.00 do 16.00 časova. Na graničnim prelazima u BiH trenutno nema zadržavanja, ali se tokom dana očekuje pojačan intenzitet saobraćaja i duža zadržavanja.