Pokušaj spašavanje bijeljinskog Elvaka

BIJELJINA, Radnici bijeljinskog „Elvaka“, njih oko 150, koji su krajem decembra stupili u generalni štrajk, zahtijevajući isplatu novembarske plate i jednogodišnju uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ovih dana su u fabričkim halama, nadajući se da će uprava uspjeti deblokirati račune i ubijediti povjerioce da im odobre reprogram milionskih obaveza.

Milenko Božić, vršilac dužnosti direktora za poslovni portal CAPITAL kaže da je sa holandskim partnerima obezbijeđen godišnji ugovor za proizvodnju rezervoara za tečno gorivo, vrijedan oko tri miliona maraka.

Ulažemo maksimalne napore da deblokiramo žiro – račun preduzeća. U četvrtak, 15. januara, ponovo ću u Banjaluci razgovarati sa predstavnicima resornog ministarstva i povjeriocima, kako bismo prevazišli izuzetno tešku situaciju, u kojoj se nalazi „Elvako“, ističe Božić.

On kaže da je radnicima isplaćena akontacija za novembarsku platu, dok će na ostatak novembarske plate morati pričekati do naredne sedmice.

Božić vjeruje da će ovo preduzeće prevazići brojne probleme u kojima se našlo, ukoliko povjerioci omoguće reprogramiranje kredita.

Bijeljinski „Elvako“ trenutno ima višemilionska kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka, među kojima je i kredit kod IRB-a, u iznosu od 6,5 miliona KM, povučen u 2012. godini.

Miloš Pekić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Elvaku“, kaže da su se radnici dogovorili da nastave proizvodnju, uz obećanje da će im novembarska plata biti isplaćena tokom naredne sedmice.

Radnici vjeruju da mogu živjeti od svoga rada i zbog toga su 29. decembra ponovo ušli u fabričke hale i nastavili proizvodnju“, kaže Miloš Pekić.

CAPITAL: Lj. Lj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *