Poništavaju pasoše ako po njih ne dođete

 Da li ste znali da, nakon što predate zahtjev za izdavanje pasoša, imate rok od 120 dana da ga preuzmete? Proceduru, očigledno, mnogi nisu poznavali, pa im je zbog kašnjenja poništena putna isprava koju su zatražili.

Cijena pasoša za djecu do tri godine je 30 KM, od tri do 18 godina je 40 KM, dok za punoljetne građane iznosi 50 KM, što, svakako, nisu zanemarive cifre i sigurno su oni koji su pasoš zaboravili podići na vrijeme bili negativno iznenađeni.

Naime, kako su nam pojasnili iz policije, kada je riječ o pasošima, zakonski rok za izradu putne isprave je 30 dana, a rok za preuzimanje je, uz tih mjesec, dodatnih 90 dana, što znači da imate oko četiri mjeseca da podignete pasoš, u suprotnom on postaje nevažeći. Sa druge strane, rok za izdavanje lične karte i vozačke dozvole, shodno važećim propisima, iznosi 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a nema propisanog roka za preuzimanje tih dokumenata. “U CJB Doboj je bilo slučajeva nepreuzimanja pasoša u zakonskom roku, zbog čega je isti poništen”, naglasila je Ljerka Stanimirović, portparol Centra javne bezbjednosti (CJB) Doboj.

Kako nam je potvrđeno, CJB Trebinje je do sad imao dva slučaja poništenja putne isprave. Po njenim riječima, drugačija je situacija kada je riječ o ličnim kartama i vozačkim dozvolama.

“Nakon što građani podnesu zahtjev za neki od ličnih dokumenata, u najvećem broju slučajeva on bude spreman za podizanje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Rok za preuzimanje ličnog dokumenta ne postoji, što znači da se lična karta i vozačka dozvola čuvaju dok podnosilac zahtjeva ne dođe da ih preuzme. Dakle, ne poništavaju se”, kazala je Jovana Samopjan. I Centar javne bezbjednosti Prijedor poziva sve građane koji su predali zahtjev za izdavanje pasoša da ih preuzimaju u zakonom predviđenom roku. Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, navela je da su u toku prošle godine, iz navedenog razloga, donesena rješenja i poništeno je osam putnih isprava.