Porast vodostaja svih rijeka u RS

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS saopšteno je da je porast vodostaja naročito izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo. Prema osmatranju od 8.00 časova premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 345 centimetara. Trenutni vodostaj Vrbasa u Banjaluci iznosi 308 centimetara.

U periodu od 18. januara do jutros u 7.00 sati, najviše padavina u RS zabilježeno je u Gacku i to 110 litara po kvadratnom metru, zatim Nevesinju 108 litara po kvadratnom metru, Bileći 91, te Trebinju 89,4 litra po kvadratnom metru.

Za region Trebinja za danas je “upaljeno“ narandžasto upozorenje na meteoalarmu, jer se očekuje više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Za danas su meteorolozi najavili oblačno vrijeme s kišom, a u Hercegovini jače padavine.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske, kiša će promjenjivom jačinom padati i u narednim danima, zbog čega iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju da bi nove padavine mogle ugroziti ljude i materijalna dobra, naročito u Hercegovini.

Republička uprava civilne zaštite je 15. i 16. januara pisanim putem skrenula pažnju gradovima i opštinama Hercegovine na mogućnost obilnijih padavina na jugu Srpske, pozivajući načelnike i gradonačelnika da budu spremni da preduzmu sve potrebne mjere.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Srpske ističu da zajedno sa drugim službama koje se bave osmatranjem, obavještavanjem, zaštitom i spasavanjem prate situaciju i preduzimaju sve što je u datom trenutku potrebno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *