Posavina i Semberija idealne za povrtarstvo

MODRIČA – Uslovi za proizvodnju povrća u Posavini i Semberiji su idealni, i povrtari bi, primjenom novih tehnologija i boljom organizacijom, mogli proizvesti dovoljnu količinu za domaće tržište i za izvoz, rekao je na predavanju u Modriči Petar Mitrović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Ističući da na području Modriče zemljište nije hemijski zagađeno, Mitrović je naveo da je, uz zdravu vodu i stručni nadzor, u plastenicima moguća proizvodnja ekološki zdravog povrća.

“Prinos povrća proizvedenog u zatvorenom prostoru mnogo je veći u odnosu na uzgoj na otvorenom, i lakša je zaštita od bolesti i prirodnih nepogoda”, rekao je Mitrović, na predavanju o proizvodnji i zaštiti povrća, koje je za uzgajivače u plastenicima organizovalo opštinsko Odjeljenje za privredu.

Mitrović je upoznao povrtare o novim tehnologijama uzgoja paprike, paradajza i krastavca u plastenicima i na otvorenom.

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Jovo Mišić rekao je da se plasteničkom proizvodnjom povrća u Modriči bavi 60 povrtara.

“Ukupna površina plastenika je 6.000 metara kvadratnih, i u njima se godišnje proizvede oko 55 tona paprike i paradajza”, naveo je Mišić.

Predavanju je prisustvovalo 55 povrtara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *