Pošte u plusu prvi put od 1997.

 „Pošte Srpske“ ostvarile su u prošloj godini dobit od 68.974 KM, čime su prvi put izašle iz minusa od 1997. godine od kada posluju kao samostalno preduzeće.

Ovo javno preduzeće samostalno posluje od decembra 1996. godine kada je dotadašnji PTT sistem razdvojen na „Srpske pošte“ i „Telekom Srpske“. „Pošte“ su od tada, izuzev nekoliko godina u kojima su bile na pozitivnoj nuli, poslovale sa gubitkom.

Ukoliko se lanjskoj dobiti od 68.974 dodaju dobici utvrđeni direktno u kapitalu profit „Pošta Srpske“ na kraju prošle godine iznosio je 590.441 KM. Iako dobit nije velika, „Pošte Srpske“ su imale mnogo bolji rezultat nego u 2013. kada su poslovale sa minusom od 6,72 miliona KM. Zahvaljujući pozitivnom poslovanju, akumulirani gubitak preduzeća iz prethodnog perioda na kraju prošle godine smanjen je na 2,32 miliona KM.

Prošlogodišnji prihodi „Pošta“ su iznosili 55,7 miliona KM i veći su za 7,66 miliona u odnosu na godinu ranije. Rashodi su istovremeno porasli za 881.590 na 55,64 miliona KM.

U „Poštama Srpske“ su istakli da bi njihov poslovni rezultat bio još bolji kada bi bili u mogućnosti da ostvaruju prihode u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama RS. Ponovo su upozorili da trpe štetu zbog prakse da pošiljke za koje je propisano da ih mogu prenositi samo „Pošte“ dostavljaju kurirske službe.

– „Pošte“ su pokrenule sudske postupke za naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti protiv preduzeća koja ne poštuju odredbe zakona. „Pošte“ po tom osnovu ostvaruju gubitke koji shodno zakonu treba da budu obezbijeđeni iz budžeta RS – naveli su u ovom javnom preduzeću.

„Pošte“ su na kraju prošle godine zapošljavale 2.263 radnika, odnosno 17 manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Obaveze

Obaveze preduzeća iznosile su 20,1 milion KM od čega se na kratkoročne odnosi 19,88 miliona. „Pošte Srpske“ su na rashodima u 2014. rezervisale 86.583 KM za vjerovatno plaćanje obaveza u 2015. godini na osnovu sporova u kojima se pojavljuju kao tužena strana. Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *