Postepeno opada broj oboljelih

BANJALUKA – U Republici Srpskoj od 9. do 15. marta prijavljeno je 1.587 osoba sa akutnim respiratornim infekcijama i 522 sa oboljenjima sličnim gripu, što je za 385, odnosno 72 slučaja manje nego prethodne sedmice, podaci su Republičkog instituta za javno zdravstvo.

Portparol Instituta Milka Mrđa rekla je Srni da je sada već uočljiv trend postepenog opadanja aktivnosti virusa influence, što odgovara situaciji u ostalim zemaljama Evrope.

Ona je navela da je od početka sezone, odnosno od novembra do danas, u svim domovima zdravlja Srpske registrovano 41.830 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te 14.199 od bolesti sličnih gripu.

“Incidencija oboljenja sličnih gripu najviša je na području regije Banjaluka, Doboj i Trebinje, dok je najniža na području bijeljinske regije, gdje su do sada prijavljena samo 54 ovakva slučaja, što predstavlja nerealnu sliku kretanja influence”, navela je Mrđa.

Ona je istakla da je većina oboljelih predškolskog i školskog uzrasta.

Mrđa je navela da su u bolnicama Srpske od 9. do 15. marta prijavljena tri slučaja teške respiratorne infekcije koji su zahtijevali hospitalizaciju, dok je od početka sezone ukupno prijavljeno 50 oboljelih.

“Veće bolnice, kao što su Prijedor i Bijeljina, do sada nisu prijavile nijedan ovakav slučaj, što ne znači da zaista i nije bilo hospitalizovanih slučajeva koji su odgovarali teškoj respiratornoj infekciji”, rekla je Mrđa.

Ona je dodala da u Srpskoj za sada nema prijavljene epidemije gripa i naglasila da Institut za javno zdravstvo nema prijavljenih umrlih od posljedica gripa.

Mrđa je rekla da se u sezoni influence uzimaju uzorci od svakog hospitalizovanog slučaja teške akutne respiratorne infekcije u svim bolnicama Republike Srpske.

“Od do sada pristiglih i testiranih uzoraka u laboratoriji Instituta, 68 odsto uzoraka je negativno na viruse influence. Od pozitivnih uzoraka najviše je utvrđeno influence A /H3/ 17 odsto, dok je na influencu A /H1N1/ pozitivno 14 odsto uzoraka, dok je prvi put u ovoj sezoni utvrđen virus influence B kod jednog hospitalizovanog slučaja”, rekla je Mrđa.

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost influence u Evropi je počela da opada, dok su srednje visoku aktivnost prijavile NJemačka i Švedska.

Iz Instituta naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak – starački domovi, njega lica sa posebnim potrebama i drugo.

Trajanje posjete treba svesti na minimum, a u posjetu bi trebalo da ide samo onaj ko je siguran da nema neku respiratornu infekciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *