Potpisan sporazum o zajedničkoj turističkoj ponudi Mrkonjić Grada i Jajca

JAJCE, Sporazum o provođenju projekta „Unapređenje i promocija turističke ponude u opštinama Jajce i Mrkonjić Grad“ danas su u Jajcu potpisali načelnik ove opštine Edin Hozan i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić radi bolje promocije turističkih aktivnosti u ove dvije lokalne zajednice.

Opštine Jajce i Mrkonjić Grad će u prvoj međuopštinskoj saradnji napraviti zajedničku turističku ponudu za Plivska jezera i jezero Balkana.

Međuopštinska saradnja se provodi u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja /ILDP/, kao zajedničke inicijative Vlade Švajcarske i UNDP u BiH, koji ovaj projekat podržavaju sa oko 85.000 KM.

Načelnik opštine Jajce je Edin Hozan rekao da će, osim ovih sredstava, projekte koji doprinose razvoju domaćeg turizma finansirati i sopstvenim sredstvima.

Aničićeva je pojasnila da svako realizuje projekte u svojoj opštini, a zajednički će napraviti promotivne materijale, a zajedno će nastupati i na dva sajma turizma u BiH.

„Uvijek je lakše raditi u partnerstvu sa nekim. Projektom je predviđena izgradnja trim staze na Balkani sa pratećim sadržajima za vježbanje, klupama i osvjetljenjem“, istakla je ona.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 170.400 KM, od čega opštine Jajce i Mrkonjić Grad zajednički finansiraju 85.500 KM, a projekat ILDP 84.900 KM.

Ovim sredstvima će, između ostalog, biti uređena kupališta, te uveden besplatan internet na Plivskim jezerima.

Šef regionalne kancelarije UNDP u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da je za UNDP ovo dobar primjer kako se međuopštinska saradnja može ostvariti u praksi.

Riječ o jednom od četiri projekta međuopštinske saradnje, koji su odabrani kao aktivnosti strateškog značaja za lokalne samouprave u BiH ukupne vrijednost 598.000 KM.

Od ovog iznosa jedinice lokalne samouprave i njihovi partneri projekte finansiraju sa 320.000 KM, a Vlada Švajcarske kroz ILDP 278.000 KM. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *