Povećan broj djece u vrtićima

U pet bijeljinskih predškolskih ustanova u 2014. godini redovan program pohađalo je 808 mališana, dok ih je u prethodnoj godini bilo 650, podaci su Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina.

 Pripremni program pred polazak u školu u prošloj godini pohađalo je 274 djece.

Najveći broj djece, njih 453, bilo je smješteno u vrtić “Čika Jova Zmaj” – jedini vrtić čiji je osnivač grad.

Popunjenost kapaciteta u tri privatna vrtića je oko 60 odsto, a u vrtićima “Čika Jova Zmaj” i “Petar Pan” 100 odsto.

Osim predškolskih ustanova koje su registrovane kao vrtići, na području grada je aktivan i jedan broj igraonica i klubova za djecu koji pružaju usluge zbrinjavanja, čuvanja, te djelimično vaspitanja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta.

Osnivači igraonica su fizička lica, udruženja građana ili vjerske zajednice.

U pet takvih klubova i igraonica trenutno boravi 157 mališana, a najviše ih je u igraonici “Tea” koja djeluje kao sekcija pri Udruženju “Arta” koje brine o djeci sa posebnim potrebama.

“O značaju i ulozi privatnog partnerstva sa javnim govori i podatak da je od ukupnog broja registrovanih predškolskih ustanova u Republici Srpskoj njih 36 u privatnom sektoru, dok je za samo 15 osnivač društvena zajednica”, navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti pripremljenoj za predstojeću sjednicu Skupštine grada.

Pripremnim programom u osnovnim školama obuhvaćena su ukupno 72 učenika na ruralnom području, što sa 274 djece uključenih u predškolske ustanove u gradu čini 346 djece u pripremnom programu ili 35 odsto od ukupnog broja mališana za koje se očekuje da budu upisana u osnovnu školu u 2015/2016. školskoj godini.

S obzirom na to da se djeca sa posebnim potrebama, manjinske i socijalno ugrožene grupe veoma malo uključuju u vrtićke grupe, pogotovo u pripremni program, taj problem djelimično, svojim radom i kroz projekte, ublažavaju udruženja koja okupljaju ovu populaciju djece.

Među njima poseban doprinos daju udruženja “Arta”, “Nada”, “Otaharin” i Udruženje gluvih i nagluvih, koje u okviru rada kabineta za vježbe sluha i govora posljednjih godina poklanja posebnu pažnju djeci koja su pred polazak u školu.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *