Povoljni uslovi za vožnju

Saobraćaj se na svim važnijim putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, a na usjecima i pored kamenih kosina mogući su sitniji odroni zemlje i kamenja na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Na magistralnom putu Derventa-Srbac u mjestu Dubočac voda je oštetila dio puta, pa se saobraćaj odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom. Na autoputu Banjaluka-Gradiška, vozi se po suvom kolovozu.

Zbog radova na rehabilitaciji kolovoza na magistralnom putu Karakaj dva -Drinjača, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz moguće zastoje do 15 minuta. Zbog radova na dionici puta Čelinac-Kotor Varoš i Novi Grad-Prijedor /dionica Dragotinja-Prijedor/, dolaziće do izmjene režima odvijanja saobraćaja. Na dionici magistralnog puta Nova Topla-Klašnice jedan izmijenjen je režim saobraćaja radi izgradnje vijadukta preko navednog magistralnog puta /izgradnja dionice autoputa Banjaluka-Prnjavor/. Prema dopunskom Rješenju, biće zabranjeno uključivanje odnosno isključivanje sa auto-puta Banjaluka-Gradiška na petlji Mahovljani i biće postavljena saobraćajna signalizacija. Zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj do kraja godine od 7.00 do 19.00 časova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor /Naseobina Lišnja/ i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. U toku su radovi na izgradnji obilaznice /oko Brčkog/ na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja i potrebno je poštovati privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. U toku su radovi na rehabilitaciji kolovoza na regionalnoom putu Šekovići-Donje Caparde, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz moguće zastoje do 15 minuta. Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići počeli su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji dionice puta, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva saobraćaj je privremeno preusmjeren na novoizgrađenu saobraćajnicu zbog radova na izgradnji vijadukta na auto-putu Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj. Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Na putu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Na dionici regionalnog puta Vijaka dva-Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metra. Zbog deminiranja na dionici regionalnog puta Zeleni Jadar-Milići u mjestu Zeleni Jadar, od 10. marta do 15. aprila od 8.00 do 16.00 časova biće polučasovnih obustava saobraćaja. Na dionici magistralnog puta dionica Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase iznas 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika ad “Holding Drinaturs” i na teretna vozila koja će vršiti transport drvnih sortimana. U Banjaluci od 8.30 do 15.00 časova, biće otežano odvijanje saobraćaja preko gradskog zbog izvođenja radova sanacije mosta koje zahtjeva zauzimanje jedne polovine kolovoza. U Banjaluci produžena je obustava saobraćaja u Ulici Veljka Mlađenovića do 30. aprila, na dijelu od skretanja kod Gradskog olimpijskog bazena do mosta preko rijeke Vrbanja za naselje Česma zbog modernizaciji Ulice Veljka Mlađenovića. U FBiH izvode se radovi na putevima Potoci-Mostar-Doljani, gdje se radovi izvode na dionicama Šehovina-Zalik i Čapljina-Doljani /most u mjestu Višići/.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Bosne, na magistralnom putu Zenica-Žepče, na dionici Topčić Polje-Ozimica saobraćaj se odvija uz određene izmjene. Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.