Poznate ličnosti na muralima krase Doboj

Eksterijeri stambenih objekata u Doboju svakodnevno bivaju ukrašeni muralima poznatih javnih ličnosti, a prijedlozi za nove radove pristižu i od predstavnika Zajednica etažnih vlasnika, rekla je Srni direktor Turističke organizacije grada Doboj Mitra Đuričić.

Đuričićeva je navela da je oslikavanje stambenih objekata muralima počelo prošle godine radovima Dobojlije Denija Božića i da predstavlja jedan od efikasnijih načina za uređenje grada.

“U početku su na objektima čiji eksterijer nije bio adekvatno uređen bili predstavljeni crteži simbola grada – `ćiro` i srednjevjekovna tvrđava `Gradina`”, rekla je Đuričićeva.

Ona je istakla da je do sada nacrtano desetak murala poznatih javnih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima i likovi Nikole Tesle, Ive Andrića, Silvane Armenulić, Novaka Đokovića i Branka Ćopića.

Đuričićeva dodaje da u gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje svakodnevno pristižu novi zahtjevi predstavnika zajednica etažnih vlasnika, koji u muralima vide dobar način da urbanizuju objekat i uklone sivilo starih fasada.

“Naravno, postoji pravilo da sadržaji i motivi murala treba da pomognu građanima da se sažive i poistovjete sa svojom sredinom, a turistima da prepoznaju otvorenost grada i njegovu toleranciju”, zaključila je Đuričićeva.

Izvor:Srna