Predsednik RS Milorad Dodik u Loparama uručio ključeve nove kuće baka Joki

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je danas i uručio u Loparama ključeve novosagrađene kuće baki Joki Milovanović, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila tri sina. Tripun i Miodrag poginuli su zajedno na majevičkom ratištu 1992. godine, a Đojo tri godine kasnije kod Mrkonjić Grada i za njegovim posmrtnim ostacima tragalo se pola godine.

Predsednik Dodik je sa puno poštovanja i ljubavi razgovarao sa bakom Jokom ne krijući zadovoljstvo što je danas tu ovim povodom . Predsednik je baka Joku upoznao na premijeri dokumentarnog filma “Djeca” u Banjaluci gde joj je obećao pomoć. Na poklon je za useljenje Joki predsednik poklonio ikonu njene Krsne slave. Obećao je da će se sve po pitanju kuće, što do sada nije urađeno, završiti u kratkom periodu i obećao joj ponovni dolazak za dva meseca.

Do sada je baka Joka živela u trošnoj garsonjeri do koje se zbog godina i bolesti teško penjala. Izgradnju kuće finansirao je kabinet predsednika  RS Milorada Dodika, a infrastrukturu je obezbedila opština Lopare.

SLIKA 2

Događaju je prisustvovao i načelnik opštine Lopare, Dr Rado Savić koji je predsedniku Dodiku izneo još neke probleme te opštine, na šta je predsednik obećao određenu pomoć u rešavanju.

Baka Joka vidno uzbuđena, starica u poodmaklim godinama imala je reči hvale za sve koji su joj gradili kuću , najviše predsedniku Dodiku i svim ostalim koji su učestvovali. Božidar Milovanović najstariji sin baka Joke se zahvalio predsedniku Republike Srpske i načelniku Saviću kao i svima koji su učestvovali u ovom projektu, kao i medijima koji su sve to ispratili.

SLIKA 3

Kuća baka Joke je izgrađena u novom naselju u Loparama, koje je napravljeno po programu UNDP-a i finansirano iz fonda solidarnosti opštine Lopare, koja je pored placa i priključaka za svaku kuću obezbedila po 5000 KM, a u kojem se nalazi 15 kuća, za kategorije stanovništva koji su zbog klizišta potpuno ostali bez svojih domova.

Izvor: Skala Radio