Predstavljena monografija »Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918.«

BEOGRAD – Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljena kapitalna monografija “Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918”, prva da sada objavljena sveobuhvatna istoriografska studija o stradanju Srpske crkve u Prvom svjetskom ratu.

Monografija pruža sveobuhvatni pregled stanja crkve i njenog funkcionisanja tokom Prvog svjetskog rata, podatke o materijalnim razaranjima Crkve, a prije svega daje podatke o stradanjima sveštenika i o pojedinačnim sudbinama najvećeg broja sveštenika i monaha.

Autori knjige, stručni saradnici u Institutu za noviju istoriju Srbije Radmila Radić i Momčilo Isić, istražujući arhive Jugoslavije i Srbije, kao i, prvi put Arhiv Sinoda Srpske pravoslavne Crkve /SPC/, došli su do nalaza da je Srpska crkva bila jedan od najvećih pojedinačnih stradalnika u Prvom svjetskom ratu.

Momčilo Isić je rekao da je u Prvom svjetskom ratu poginulo ili na drugi način stradalo 30 odsto sveštenika SPC i da knjiga sadrži leksikon sa 3.327 imena sveštenika koji su stradali, bili internirani ili radili tokom rata u Srbiji.

Isić je podsjetio da se ni dan danas ne zna koliko je ljudi stradalo u Srbiji u Prvom svjetskom ratu i kolike su bile stvarne razmjere razaranja.

Knjigu je objavila Izdavačka kuća “Filip Višnjić” u okviru edicije “Moderno doba”, u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta” iz Gackog.

Urednik edicije “Moderno doba” Dragan Jovanović rekao je na promociji da knjiga daje informacije do sada potpuno nepoznate publici o tome kako su “izgledale četiri krvave godine” trajanja Prvog svjetskog rata.

“Publika nema predstavu, između ostalog, šta se dešavalo sa SPC, a sveštenici su išli i u zbeg preko Albanije. Ona je više nego značajan priručnik, enciklopedija, jer prvi put daje detalje o tome šta se zaista dogodilo”, rekao je Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *