PREDSTAVNICE OI „VERMONT“ NAJUSPJEŠNIJE U IZVIĐAČKOJ ŠKOLI U TREBINJU

U Izviđačkom eko centru „Ušće“ Trebinje, od 20. do 30. juna održana je izviđačka kadrovska škola prvog stepena i škola za izviđačke vodnike u organizaciji Saveza izviđača Republike Srpske. Pored učesnika iz Banja Luke, Bileće, Kozarske Dubice, Visokog, Banovića i Trebinja pomenute aktivnosti ispratili su i predstavnici Izviđača Brčko distrikta. Ujedno članice Odreda izviđača „Vermont“, Katarina Pelagić, Anastasija Sotirov, Milica Garić, Anja Todorović i Milica Lazarević članice su tima koje su predstavljale skaute Distrikta Brčko.
Osnovna svrha pomenutih škola jeste sticanje znanja o radu izviđačkog vode, kao osnovne radne jedinice, potom načinima vođenja sastanka voda i naposljetku aktivnostima koje vod provodi.
Štab škole i iskusni instruktori su svaki dan boravka brižljivo planiranirali, počev od jutarnjeg zbora i podizanja zastave uz izviđačku himnu, dnevnih aktivnosti i predavanja, potom sportskih aktivnosti u košarci, fudbalu, plivanju, preko osvajanja izviđačkih vještarstava prema ličnom izboru, redovnih obroka, obaveznog odmora, pa do večernjeg zbora na kome su proglašavani najuspješniji polaznici na dnevnom osnovu, te večernjeg zabavnog programa i druženja uz logorsku vatru.
Polaznici škole bili su smješteni u bungalovima, dok su najveći dio dana provodili u prirodi. Tako su imali priliku da nakon kraćeg marša provedu i jedan dan sa noćenjem na bivaku, van Izviđačkog eko centra, na kome su naučili kako da podignu zaklone u prirodi od šatorskih krila, granja i priručnih sredstava, samostalno pripreme hranu, te orijentišu u prirodi.
Uz sve ovo su slušali predavanje o opsanosti od minsko eksplozivnih sredstava, od koreografa učili da igraju narodna kola, učili pružanje prve pomoći uz praktični rad i još mnogo zanimljivih i korisnih tema.
Tokom desetodnevnog druženja i sticanja izviđačkih znanja osvojeno je pregršt izviđačkih vještarstava, uspješno završena izviđačka škola od strane svih pet brčanskih predstavnica, a priznat im je i prvi stepen znanja, te su osposobljene da u budućnosti budu izviđački vodnici i tako prenose stečena znanja na svoje vršnjake u lokalnu zajednicu.
Najveća čast da spusti zastavu, čime je zvanično i završena škola, pripala je našoj Milici Garić koja je na svečanom zboru proglašena najuspješnijom polaznicom. Uz zahvalnost i čestitkte na odličnoj organizaciji štabu VII klase IKŠ I stepena i rukovodstvu Saveza izviđača Republike Srpske, čestitamo našim „Vermontovkama“ na postignutim uspijesima.
Podsjećamo da su krajem maja ove godine na takmičenju “18 Majski susreti Gojko Grahovac” u Banjaluci ekipe „Kompas“ i „Sjever“ iz Odreda izviđača „Vermont“ u sastavu : Nejra Bečirović, Milica Lazarević, Đorđe Kesić, Anja Todorović, Saša Đorđević, Milica Garić, Aleksa Đokić, Anastasija Sotirov i Katarina Pelagić na takmičenju osvojile drugo i četvrto, a u ukupnom plasmanu prvo mjesto.
Sigurni smo da će nas izviđači Brčko distrikta BiH i nadalje radovati vijestima koje govore o značaju ulaganja u mlade i posvećivanju njihovom vaspitanju i neformalnom obrazovanju kroz rad u izviđačkoj organizaciji kao pokretu za mlade na svjetskom nivou koji danas broji više od 40 000 000 članova u 216. zemalja i teritorija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *