Prenijeti iskustva dualnog sistema obrazovanja

BANJALUKA, Privredna komora Republike Srpske očekuje da će pilot projektima u domaćim privrednim društvima biti prenesena austrijska iskustva iz dualnog sistema srednjeg stručnog obrazovanja da bi se reformom obrazovnog sistema došlo do kvalitetnijih rješenja.

Direktor Komore Dragica Ristić rekla je poslije sastanka sa delegacijom austrijske Privredne komore da je prenošenje ovakvih iskustava izuzetno važno za privredu Srpske, s obzirom da se u dualnom sistemu obrazovanja u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj 80 odsto obrazovnog procesa realizuje u privrednim društvima.

„I naša poslovna zajednica ukazivala je zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da nakon završetka srednjeg obrazovanja mladi ljudi koji dolaze u preduzeća nemaju potrebnih stručnih znanja, zbog čega su privredni subjekti prinuđeni da ih doškolovavaju“, rekla je Ristićeva.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o mogućim sektorskim edukacijama, pri čemu je potrebno sagledati potrebe domaćih privrednika i u saradnji sa austrijskim Obrazovnim institutom za unapređenje privrede /WIFI/ organizovati pojedinačne seminare i obuke.

Direktor Obrazovnog instituta za unapređenje privrede /WIFI/ Mihael Landerchamer kaže da Republika Srpska ima sve preduslove za dalji razvoj.

On je istakao da bi u budućnosti bilo veoma važno da se stvori balans akademski obrazovnog i kadra koji je obrazovan u sistemu podrške zanatstvu od Privredne komore.

„Danas smo i sa tri vaša ministra podijelili informacije o dualnom sistemu obrazovanja, koji su pokazali ne samo interes za saradnju, već i konkretan interes u provođenju pilot projekata u Republici Srpskoj“, rekao je Landerchamer.

Prema njegovim riječima, austrijska Privredna komora u ime države provodi sve aktivnosti koje se odnose na obrazovanje u sektoru zanatstva.

„Između ostalog, podržavamo austrijska privredna društva u daljem obrazovanju u sektoru zanatstva, a posljednjih nekoliko godina počeli smo da podržavamo i naše privrednike u istočnoj i jugoistočnoj Evropi“, rekao je Landerchamer.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je na sastanku bilo riječi i o projektu austrijske Privredne komore u Slovačkoj, u okviru kojeg su slovačke vlasti omogućile uvođenje dvojnog sistema obrazovanja u dva sektora.

„Trenutno se vode pregovori o razvoju ovih projekata u Bugarskoj i Rumuniji, a Evropska komsija u svom strateškom dokumentu aktivno traži od zemalja članica da se uključe u traženje rješenja za primjenu dualnog sistema obrazovanja“, rekao je Filipović. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *