Preskakanje OBROKA nije dobro za zdravlje!

Verovatno ste i sami, u pokušaju da skinete koji kilogram viška, odlučili da preskočite ručak i da se strpile do večere. Ili ste, možda, zanemarivali doručak i na taj način “štedeli” kalorije. Međutim, i sami znate da to nije dobro, a razlog nije samo onaj neprijatan osećaj gladi i iscpljenosti između obroka. Preskakanje obroka često dovodi do ogromnog pada nivoa šećera u krvi, a ako se radi o doručku – šećer ni ne dobija priliku da se digne. Ovo možda zvuči kao mala stvar, ali stručnjaci upozoravaju da to uopšte nije naivno.

– Šećer je gorivo koje je neophodno za pravilno funkcionisanje našeg organizma, i ako ga nema dovoljno, svi organi u telu pate. Osećaćete se pospano i generalno neraspoloženo – objašnjava nutricionista iz Los Anđelesa Megi Mun. Tome treba dodati i činjenicu da ljudski organizam ulazi u “režim gladovanja” ako previše dugo nema novih kalorija. To u suštini znači da telo pokušava da sačuva energiju, jer se oseća ugroženo, pa se metabolizam jako usporava i hrana koju ćete kasnije uneti se ne sagoreva efikasno.

Sledeća stvar koja se dešava jeste promena u mozgu.

Ako ne unosite dovoljno kalorija, vaše intelektualne i emotivne funkcije se menjaju – naglašava Munova. To znači da vam um postaje zamagljen, postajete kapriciozni i razdražljivi. A onda kada pojedete nešto – osam ili više sati kasnije – organizam oseća olakšanje, ali samo kratkoročno. Vaš metabolizam ostaje usporen, jer ne može da zna kada ste uneli dovoljno kalorija. Šećer u krvi ponovo pada, pa nemate dovoljno energije, neraspoloženi ste i imate promene u raspoloženju tokom čitavog dana. Ako dovoljno dugo preskačete obroke, telo se vremenom okreće mišićima kao glavnom izvoru energije – a to znači da mišići kreću da se razgrađuju. U tom periodu na vagi možete da vidite manji broj, ali istina je da ne gubuite masnoće, već mišiće.

Zbog svega toga, Megi Mun, ali i njene kolege širom sveta, savetuju manje i pametnije obroke koji su mnogo efikasniji način mršavljenja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *