Prioritet privrede rast izvoza i nova radna mjesta

Najvažniji prioriteti privrede Republike Srpske u ovoj godini su povećanje izvoza i broja zaposlenih, kaže potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Vidić kaže da je prošlu godinu karakterisao pad spoljnotrgovinskog prometa, tako da će povećanje izvoza i u ovoj godini biti jedan od prevashodnih ciljeva privrednika u realnom sektoru.

„Neophodno je izvesti što veće količine robe, ali za poznatog kupca. Ništa nam ne vrijedi ukoliko proizvodimo robu, a nemamo je gdje plasirati. Što se tiče izvoza, prošle godine su dominirali metaloprerađivači, drvoprerađivači i proizvođači hrane“, rekao je Vidić za poslovni portal CAPITAL, ističući da je zvornička „Alumina“ i u 2015. godini bila među najvećim izvoznicima iz BiH.

On ističe da su drvoprerađivači i proizvođači namještaja u samom vrhu izvoznika iz BiH, te da su napravili najveći skok u izvozu, a među značajnijim drvoprerađivačima sa područja bijeljinske regije su firme „Steko centar“, „Mega drvo“, Pilana „Raševići“, „Erić M“ iz Dazdareva.

„Postigli smo dobre rezultate i u prehrambeno-prerađivačkoj industriji zahvaljujući izvozu preduzeća „Sava Semberija“, „Tanasić“, „Spektar drink“, izvozu pšenice i određenih količina mesa u Tursku“, naglašava Vidić.

On je rekao da je fokus izvoznika iz ovog dijela Republike Srpske usmjeren na tržište Turske, Rusije i arapskih zemalja, ali da domaći privrednici još uvijek ne mogu obezbijediti tražene količine određenih roba koje zahtijevaju velika tržišta, kao i kontinuitet u isporuci.