Priručna apoteka za letovanje

Lekari savetuju da na letovanje obavezno ponesete i priručnu apoteku, a u njoj obavezno treba da se nađu lekovi za skidanje temperature i protiv bolova, mast protiv alergija, probiotici…

 

Ako ovih dana pakujete kofere za letovanje, obavezno ponesite i priručnu apoteku, posebno ako imate decu. Mnogi spakuju na brzinu dva-tri leka, a često se ispostavi da ne stave baš ono što im je potrebno. Lekari savetuju šta bi trebalo da ponesete obavezno, zato proverite ovaj spisak…

– Lekovi za skidanje temperature i protiv bolova bi trebalo da vam budu prvi na spisku.

– Alergije su česta pojava na moru, čak i kod osoba koje nikada pre nisu imale reakcije na sunce ili određene namirnice. Pored tableta, obavezno ponesite i mast protiv alergija, koja će pomoći kod ujeda insekata i meduze.

– Morska voda otpušava sinuse, ali kako se sekret sliva, dolazi do zapušenja nosa upravo kod osoba koje imaju problema sa sinusima. Zato obavezno ponesite kapi i sprej za grlo, pošto sekret u kombinaciji sa slanom vodom može da iritira sluzokožu.

– Dijareja može da se javi zbog promene hrane, klime, pa i hladne vode, a ne samo zbog bakterija i virusa. Obavezno spakujte probiotike, koji regulišu crevnu floru.

– Roditeljima male dece pedijatri savetuju da, za svaki slučaj, stave i preparate koji pomažu kod infekcije oka i uha.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *