Proizvodi iz BiH predstavljeni u Japanu

SARAJEVO- Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Japanu Anesa Kundurović bila je domaćin bosanskohercegovačkog štanda na Festivalu međunarodnog prijateljstva, koji je održan 11. i 12. oktobra u Tokiju pod pokroviteljstvom Minato opštine.

Na štandu su predstavljeni prehrambeni proizvodi iz BiH i to: vino, med, sirevi, likeri, boroviti namaz, voda, zatim prirodni kozmetički proizvodi, nakit i rukotvorine, bosanske pite, slatkiši te propagandni i turistički materijali.

Tokom Festivala gradonačelnik opštine Minato posjetio je štand BiH i zahvalio veleposlanici na učešću, izrazivši očekivanje da će stanovnici Minatoa imati priliku da bolje upoznaju nacionalnu kuhinju, kulturu i običaje BiH i na sljedećim sličnim manifestacijama.

Veleposlanica Kundurović je zahvalila gradonačelniku i organizatorima na ustupljenom prostoru i organizaciji, te naglasila da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo dati svoj doprinos ovoj manifestaciji čiji je cilj upoznavanje kultura i običaja kroz predstavljanje nacionalnih kuhinja i specifičnih proizvoda svake zemlje.

Štand Veleposlanstva BiH sa bh. proizvodima izazvao je veliku pažnju i naišao na zaintereresiranost japanskih posjetioca i državljana BiH koji žive u Tokiju.

Poseban interes vladao je za domaće specijalitete, bosanske pite, lokume i hurmašice.

Pored BiH, na Festivalu su učestvovala veleposlanstva Austrije, Švedske, Maroka, Litvanije, Toga, Gruzije, Fijia, Maldiva, Madagaskara, Butana i Burkine Faso.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *