Proizvodnja struje u RiTE „Ugljevik“ iznad plana

Iz Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” u prva četiri mjeseca ove godine u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučeno je 643,01 gigavat časova struje, što u odnosu na plan više za 0,6 odsto, saopštio je menadžment ovog preduzeća.“Ukoliko se ima u vidu da je ukupna proizvodnja električne energije u „Elektroprivredi RS“ u tom periodu iznosila 1.958 GWh, proizilazi da je iz RiTE „Ugljevik“ obezbijeđeno 32,83 odsto te proizvodnje. Ovi proizvodni rezultati bi bili i bolji da TE „Ugljevik“ nije bila isključena sa mreže dva dana, po nalogu glavnog dispečera”, kažu u ovom preduzeću.

Ističu da je rad Termoelektrane pratio i adekvatan rad rudnika – Površinski kop „Bogutovo Selo“, gdje je sa 580.000 tona uglja plan proizvodnje za prva četiri mjeseca 2016. godine u potpunosti ostvaren, dok je i ostvarenje otkrivke, takođe, na nivou planiranog.

„U protekla četiri mjeseca su bile izuzetno nepovoljne atmosferske prilike, jer su zbog kiše normalan rad i proizvodnja na površinskom kopu bili onemogućeni čak 44 dana“, ističu u ugljevičkoj RiTE.

U Termoelektrani su u toku pripreme za kapitalni remont u toku koga će se, kao ključni poslovi, uraditi kapitalni remonti turbine i generatora, kao i sanacija cijevnog sistema kotla, što će podići nivo pouzdanosti rada bloka. Termin početka kapitalnog remonta u ugljevičkoj termoelektrani još uvijek nije precizno definisan, ističe menadžment ovog preduzeća.

Izvor: CAPITAL