Projekat “Bašta sljezove boje” predstaviti Evropi

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama Miroslav Štatkić razgovarao je danas u Novom Sadu sa načelnikom opštine Krupa na Uni Gojkom Kličkovićem o realizaciji projekta “Bašta sljezove boje” i njegovom predstavljanju u okviru Dunavske strategije.

Riječ je o projektu koji je ušao u Strateguju razvoja kulture Republike Srpske, koji pored Hašana, rodnog sela velikog srpskog pisca Branka Ćopića, treba da se realizuje na geografskom prostoru Golupca, i obuhvata više od 1.130 hektara.

– Planiramo da ga predstavimo na petom Dunavskom forumu i pred Dunavskom komisijom, gdje će se naći i pred ljudima i institucijama izvan ovih naših prostora – rekao je Kličković.

On je konstatovao da, projekat nije zaokružen samo kulturnim sadržajima, već i mnogo šire, od energetike, zaštite životne sredine, preko poljoprivrede, pa do arheologije.

Štatkić je naglasio da ime Branka Ćopića samo po sebi nosi poruku saradnje, široke duše i ljubavi prema svim ljudima, što određuje značaj projekta.

– U ovome svemu mora da postoji politička ravnoteža, ispravan put i dobra energija. Zbog sveobuhvatnosti koju on ima, poruku o idejnim predlozima uputićemo svim našim sekretarijatima, ali mi sami smo spremni da ga preporučimo Evropskoj komisiji za kulturu – zaključio je Štatkić.

“Bašta sljezove boje”, kao i druge knjige Branka Ćopića prevedene su na više od 40 svjetskih jezika.