Promovisan četvrti broj časopisa “Bokatin Dijak”

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je promovisan četvrti broj časopisa za jezik, književnost i duhovnost “Bokatin Dijak”.

 

Časopis je predstavio glavni i odgovorni urednik Nemanja Milovanović sa saradnicima.

“`Bokatin Dijak` je koncipiran tako da ima sedam stalnih rubrika i pet povremenih, a prvom rubrikom o jeziku uvijek otvaramo časopis”, rekao je Milovanović i dodao da se rad o jeziku autora Jelice Stojanović odnosi na Prvi svjetski rat i odnos prema ćirilici, kao i drugim srpskim nacionalnim simbolima.

Prema njegovim riječima, u časopisu se može pročitati i kvalitetna proza i poezija, a zastupljeni su pisci različitih generacija i poetičkih usmjerenja.

“`Bokatin Dijak` u četvrtom broju donosi 18 radova iz tri oblasti smještenih u sedam rubrika, s tim što bi se duhovnost mogla staviti u širi kontekst, jer ne podrazumijeva samo pravoslavnu duhovnost, nego duhovnost uopšte kao kulturnu djelatnost”, rekao je Milovanović.

On je napomenuo da je časopis, koji je predstavljen večeras u Biblioteci u Bijeljini, prepoznatljiv po rubrici “Baština” u kojoj se objavljuju radovi autora koji su djelom ili biografijom u vezi sa majevičkim prostorom.

“Ovaj put smo se odlučili da objavimo privatna pisma jednog od članova `Mlade Bosne` – Veljka Čubrilovića, povodom 100 godina od atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda”, rekao je Milovanović i dodao da je ovo prilika da se skrene pažnja na Veljka i Vasu Čubrilovića, ali i druge Majevičane koji su učestvovali u sarajevskom atentatu.

Časopis za jezik, književnost i duhovnost “Bokatin Dijak” četvrtim je brojem ušao u treću godinu izlaženja. Štampanje je podržala opština Lopare, a izdravač je Centar za kulturu i informisanje ove opštine.

Nesebična, ali i redovna, pomoć i podrška stigla je i od Srba porijeklom iz Lopara, koji žive i rade u Švajcarskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *