Promovisan projekat “Izučavanjem istorije do pomirenja”

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini sinoć je promovisan projekat “Izučavanjem istorije do pomirenja” povodom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata, čiji je nosilac Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj

 

Bijeljina je prvi od 13 gradova u kojima će biti održane promocije, a publikacije iz ovog projekta biće predstavljene i na sajmovima knjiga u zemljama regije, rekla je direktorica NUB Srpske Ljilja Petrović Zečić. Navela je da je projekat sa 235.000 KM finansirala EU, kao i daće trajati 18 mjeseci i završava se krajem novembra.

U okviru projekta objavljeno je pet publikacija, među kojima i reprint izdanje iz 1978. godine “Sarajevo 2014.” Vladimira Dedijera, koje je prema ocjeni Njujork Tajmsa 1984. godine proglašeno za najsveobuhvatniju i najobjektivniju knjigu o uzrocima i povodima Prvog svjetskog rata.

Objavljena je i publikacija na srpskom i engleskom jeziku “Sarajevsko suđenje”, stenografske bilješke sa biografijama učesnika Sarajevskog atentata, autora Vojislava Bogičevića.

Јedna od objavljenih publikacija “Odjeci” predstavlja pregled evropske štampe u vrijeme Sarajevskog atentata i julske krize, na čemu je radilo 11 istraživača u 13 evropskih zemalja, a sav dostavljeni materijal prikazan je kao izložba sa 23 panoa.

Uz izložbu je urađen i jednočasovni dokumentarni film “Sarajevo 1914.”, a kao dio promocije održavaju se i javne debate čiji je cilj podsticanje dijaloga i kritičkog mišljenja o Prvom svjetskom ratu.

Svaka knjiga je rađena u tiražu od hiljadu primjeraka i nisu namijenjene za prodaju, nego će biti besplatno distribuisane, a večeras je prvih 20 kompleta poklonjeno Biblioteci u Bijeljini.

Za knjigu o Sarajevskom atentatu predgovor je radio profesor Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, koji je rekaoda je u prethodnih sto godina napisano desetine hiljada jedinica o Mladoj Bosni, Sarajevskom atentatu i Prvom svjetskom ratu. Milošević ističe da se Dedijerova knjiga smatra klasikom kada je u pitanju poznavanje ove teme i da 50 godina nakon njenog objavljivanja istorijska nauka praktično nije rekla nešto novo.

– Dedijerova istraživanja su nedvosmisleno utvrdila da Kraljevina Srbija, uprkos austrougarskoj propagandi, nije odgovorna za Sarajevski atentat – rekao je Milošević.

Prema Dedijeru, Sarajevski atentat je autentično djelo Gavrila Principa i Mladobosanaca, kao vid bunta protiv tadašnje austrougarske uprave čiji je simbol bio prestolonasljednik Franc Ferdinand.

Milošević je istakao da knjige nisu namijenjene samo stručnoj javnosti, već su urađene za širu publiku, a smatra da će ovaj projekat pokazati svoj značaj tek u narednim godinama.Podsjetio je da je Sarajevski atentat goruće pitanje domaće i strane istoriografije koje izaziva mnoge kontroverze.

– U BiH se, nažalost, po običaju politika umiješala tamo gdje joj nije mjesto i ljudi iz struke pokušavaju da Mladu Bosnu, Gavrila Principa i Sarajevski atentat vrate isključivo u ta istorijska istraživanja, da izbjegnemo svaku politizaciju događaja – zaključio je Milošević.

 

Izvor: rtrs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *