Protokol o saradnji Prijedora i kineskog grada Ningbo

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik kineskog grada Ningbo za međunarodnu saradnju Јe Rongcong potpisali su danas u Prijedoru, protokol o saradnji ova dva grada u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma.

– Naša saradnja trebalo bi da počne u junu posjetom sajmu “Ekspo” u ovom kineskom gradu koji želi da predstavi 16 gradova istočne i jugoistočne Evrope, među kojima je i Prijedor, u ove tri oblasti – rekao je Pavić.

On je dodao da bi tada bio održan i sastanak gradonačelnika ovih gradova sa predstavnicima Kine radi pronalaženja zajedničkih interesa kompanija i institucija iz Kine sa gradovima i kompanijama iz ovog dijela Evrope.

– Za nas je veliko priznanje da smo jedan od tih gradova koji će prisustvovati tom sajmu i imati prilike da razgovaramo sa kineskim investitorima – rekao je Pavić.

On je dodao da su oni već na ovom susretu ponudili da jedan broj studenata iz Prijedora studira o njihovom trošku na Univerzitetu u Ningbu.

– Kineski investitori rade u Republici Srpskoj dvije velike investicije, Termoelektranu u Stanarima i autoput Doboj-Prnjavor. Tu priliku i današnju posjetu ove delegacije treba da iskoristitimo da Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH dovedemo investitore koji mogu nastaviti započetu saradnju sa nama bratskim narodom u Kini – rekao je Pavić.

Rongcong, kao vođa četvoročlane delegacije kineskog grada Ningbo koja je posjetila Prijedor, istakao je da im je ovo prvi put da su u posjeti BiH i Prijedoru i da imaju veoma pozitivne prve utiske o domaćinima i gradu.

On je pojasnio da je grad Ningbo smješten u središtu istočne kineske obale i ima oko šest miliona stanovnika, te da je ekonomski centar istočne Kine sa veoma razvijenim turizmom i obrazovnim sistemom.

– Smatram da Prijedor i Ningbo imaju dosta toga zajedničko i današnje potpisivanje ovog sporazuma dobar je početak buduće saradnje – rekao je Rongcong.

On je dodao da će sajam koji će biti održan u prvoj polovini juna biti prilika da se ohrabre kineski investitori da ulažu u Prijedor, kao i da turisti dođu i posjete ovaj grad.

– Vidimo jako dobre potencijale za saradnju naša dva grada i pozivamo biznismene da se na tom sajmu predstave kako bi našli tržište za svoje proizvode i mogućnost da kineski investitori dođu u Prijedor – rekao je Rongcong.

Kineska delegacija će u Prijedoru boraviti dva dana, tokom koje će posjetiti Nacionalni park “Kozara” i jednu od gradskih osnovnih škola, te razgovarati sa predstavnicima Agencije za lokalni razvoj “Preda”, gdje će im biti predstavljeni privredni potencijali Prijedora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *