Provjera dokumenata i kazni putem SMS-a

BANJALUKA – Građani i vozači u RS odnedavno imaju mogućnost da putem SMS-a provjere rok važenja dokumenata, dobijaju obavještenja o njihovom isteku i steknu uvid u novčane kazne ili izrečene bodove koje imaju.

Vlada RS je prihvatila na 85. sjednici Informaciju o usluzi SMS servisa za građane Republike Srpske, a koju implementira MUP RS.

Informacije će se moći dobiti slanjem poruke na broj 091 110 122 po cijeni od 0,10 KM, uz prethodnu obavezu registracije za ovaj servis u mjestu prebivališta.

Putem SMS servisa moguće je primati obavještenje o isteku dokumenata, i to 30 dana unaprijed, provjeriti koliko je izrečeno kaznenih bodova i koliki je iznos kazni u saobraćaju, dobiti informaciju kada ističe registracija vozila.

Takođe, građani koji podnesu zahtjev za izdavanje lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave putem poruke će moći saznati  do koje faze se došlo u njegovom rješavanju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će biti prvi nadležni organ za izdavanje dokumenata u okruženju koji je omogućio dostavljanje navedenih informacija građanima putem SMS servisa”, stoji u saopštenju Vlade RS.

Iz MUP-a RS su nam u petak potvrdili kako je broj za poruke aktiviran te da se detaljnija obavještenja o funkcionisanju servisa mogu očekivati u narednom periodu  kada će građani putem plakata i letaka biti detaljnije informisani.

Banjalučanin Dušan S. podržao je ovu ideju i kazao kako će servis dobro doći onima koji nemaju praksu da provjeravaju rok važenja dokumenata,  kao što se njemu ljetos desilo, kada je krenuo na more, pa se morao vratiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *