Publika oduševljena »Večerom budala«

Predstava “Večera budala” Pozorišta Prijedor, u režiji banjalučkog glumca i reditelja Slobodana Perišića, u subotu naveče u Dječijem pozorištu RS oduševila je brojnu publiku, koja već danima ne propušta odlične komade sa repertoara Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 06”.

Komedija Fransisa Vebera koja prati namjeru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svaki dovesti po jednu budalu, a pobjeđuje onaj čija je budala najsmješnija, izmamila je osmijehe i na kraju gromoglasan aplauz prisutnih.

Zadovoljstvo atmosferom nisu krili ni ljudi koji stoje iza ovog sjajnog komada.

“‘Večera budala’ u svojoj ideji razotkriva mentalni elitizam koji se, kao i svaka druga ideologija, razvija iz onoga što nazivamo racionalnom stranom čovjeka. Odlika naše današnjice upravo i jeste racionalizacija, veličanje znanja i pokušaj da se na taj način Bog zamijeni čovjekom. U našoj postavci taj čovjek koji preuzima ulogu Boga susreće se sa Božjim čovjekom”, rekao je Perišić.

Mladi banjalučki glumac Branko Janković, koji je proglašen za glumca večeri od strane publike, izjavio je ranije da mu se u ovoj predstavi najprije dopao tekst, a potom i mogućnost punoće izraza, rad sa dobrim timom i pozitivna atmosfera.

Janković igra Pinjona, strastvenog zaljubljenika u izradu maketa svjetskih građevina od šibica, koji nizom nespretnih okolnosti upada u smiješne situacije.

Sinoć, posljednje takmičarske večeri, trebalo je da bude odigrana predstava “Aleksandra Zec”, autorski projekat Olivera Frljića u izvođenju HKD teatra iz Rijeke. Pet predstava konkurisaće za nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najboljeg glumca festivala i nagradu za najbolju glumicu festivala.

Festival će sutra u 20 časova u Gradskom pozorištu “Jazavac” zatvoriti Veče glomazne poezije muzičara Ramba Amadeusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *