Putin: Uzdržati se od ishitrenih zaključaka

MOSKVA – U telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je da je veoma važno uzdržati se od ishitrenih zaključaka i politizovanih izjava sve dok ne bude okončana istraga o padu aviona “Malezija erlajnsa” na istoku Ukrajine.

“Putin je naglasio da je korijen tragedije u sukobu u Ukrajini, uključujući i regione, gdje se srušio avion. Ruska strana je iskazala spremnost da nastavi sa pružanjem pomoći u organizovanju i sprovođenju temeljne istrage Međunarodne organizacije za civilni vazdušni saobraćaj /ICAO/ o svim okolnostima katastrofe”, navodi se u saopštenju iz Kremlja.

U saopštenju se ističe da je veoma bitno uzdržati se od ishitrenih procjena i politikantskih izjava.

Telefonski razgovor između Putina i Kamerona obavljen je na inicijativu britanske strane.

Putin je izrazio saučešće Kameronu zbog smrti britanskih državljana koji su bili u oborenom avionu.

Nešto ranije, Putin je telefonom razgovarao s njemačkim kancelarom Angelom Merkel, koja se saglasila da je veoma važno da sve strane u ukrajinskom sukobu treba da osiguraju neophodne uslove za organizaciju objektivne i nezavisne međunarodne istrage o padu aviona.

Avion na liniji iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se 17. jula, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Mediji navode da se vjeruje da je avion oboren nakon što je pogođen raketom “zemlja-vazduh”.

Ostaci aviona pali su u oblasti Krasni Luč u regionu Luganjsk i Šahtjarsk u susjednom regionu Donjeck.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *