Radionica o energetskoj efikasnosti

Na Јahorini je završena radionica pod nazivom “Energetska efikasnost u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj”, a njen cilj je da motiviše opštine sa manje od 20.000 stanovnika da pristupe izradi akcionog plana energetske efikasnosti.

Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju manje od 20.000 stanovnika nisu obavezne imati akcioni plan energetske efikasnosti.

Međutim, sertifikovani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla Ervin Đember rekao je da će izradom plana opštine sistemski pratiti potrošnju energije, realizovati mjere energetske efikasnosti i ostvariti finansijske uštede koje mogu preusmjeriti na nove projekte energetske efikasnosti za javne objekte koje su u njihovoj nadležnosti, saopšteno je iz ovog centra.

Predstavnicima opština obratili su se i stručnjaci za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Mašinskog fakulteta u Banjaluci, Centra za razvoj i podršku Tuzla, EFEKT mreže i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju.

– Mnogi ne razumiju pojam energetske efikasnosti. Ako ugasite sijalicu vi ste uštedjeli energiju, ali to nije efikasna ušteda jer ste vi sebi narušili komfor. Ne možete živjeti u mraku, ali ako iste te sijalice zamijenite LED rasvjetom, tek onda ste efikasno uštedjeli energiju – navela je kao primjer Danijela Kardaš sa Univerziteta u Banjaluci.

Petar Gvero sa Mašinskog fakulteta u Banjaluci kao pozitivan primjer dobre prakse naveo je zaustavljanje iseljavanja nekih ruralnih područja Austrije i otvaranje brojnih radnih mjesta, što je omogućeno pojavom biomase i peleta.

Gvero je istakao da BiH ima ogroman potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije koji treba iskoristiti.

Trećoj radionici o energetskoj efikasnosti za jedinice lokalne samouprave Republike Srpske prisustvovali su predstavnici Višegrada, Rogatice, Novog Goražda, Kalinovika, Istočne Ilidže, Čajniča, Trnova, Sokoca, Berkovića i grada Istočno Sarajevo.

Radionicu je organizovala EFEKT mreža za prihvatljivu energiju za životnu sredinu, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Savezom opština i gradova Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *