“Radost” na ideji pomoći socijalno ugroženima okupila 500 ljudi

Dobrotvorno bratstvo i sestrinstvo “Radost” u Bijeljini, koje je osnovalo prvobitnih sedam članova prije tri godine, danas broji više od 500 članova koji svojim skromnim doprinosima pomažu socijalno ugroženim porodicama, rekao je Srni predsjednik udruženja Velislav Mišura. “`Radost` smo osnovali 28. avgusta 2014. godine sa željom da svojim skromnim doprinosom pomognemo socijalno ugroženim porodicama. Od osnivanja do danas obišli smo oko 250 porodica, a mnoge porodice i više puta”, rekao je Mišura.

Mišura ističe da se rad ovog humanitarnog udruženja zasniva na prikupljanju članarine koja iznosi 10 KM na mjesečnom nivou i nije obavezna. “Sva prikupljena sredstva upotrebljavamo za kupovinu prehrambenih paketa koje nosimo lično porodicama. Osim ovih redovnih akcija imamo i akcije za Božić, kada dijelimo pečenice, novogodišnje paketiće i za Vaskrs”, rekao je Mišura.

Osim redovnih akcija podjele paketa hrane, među značajnijim akcijama “Radosti” Mišura ističe martovsku akciju, kada su sa učenicima srednjih i osnovnih škola i sportskim klubovima obišli 40 porodica, za Dan Republike Srpske kada je, takođe, sprovedena velika akcija, a prošle godine počeli su sa adaptacijom kuće za osmočlanu porodicu Jelić iz Suvog Polja kod Bijeljine i uz pomoć ljudi iz “Feniksa” prikupili 1.250 dolara. “Našim akcijama se priključuje veliki broj građana. Mnogi nude svoje usluge ili garderobu, namještaj i drugo.

Generalno, naš rad privlači pažnju velikog broja građana i sa zadovoljstvom možemo reći da je humanost, saosjećajnost i podrška velika među našim sugrađanima. Nedostaje malo aktivizma”, rekao je Mišura. On kaže da se tajna uspjeha koje “Radost” bilježi u humanitarnom radu zasniva na apsolutnoj transparentnosti, jer su mnogi zloupotrijebili dobrotu naroda i nisu dostavili pomoć tamo gdje je bilo planirano. “Zbog toga mi dajemo od sebe i ne tražimo ni od koga.

Koliko prikupimo toliko podijelimo. Ne dajemo novac nego kupujemo hranu, higijenske potrepštine, pelene /za odrasle i djecu/, ponekad lijekove, ogrev… Na taj način želimo da smanjimo mogućnost zloupotrebe. Sve akcije potkrepljujemo kratkim izvještajem i fotografijama”, rekao je Mišura. Ističe da “Radost” na svojoj “Fejsbuk” stranici objavljuje svaki račun, spisak članova i članarine za svaki mjesec. “Smatramo da je to potrebno da bismo zadobili povjerenje i svakako svojim djelima da ga opravdamo”, rekao je Mišura. On ističe da rad Udruženja podržava i dijaspora, koja je veoma zadovoljna njihovim radom, što pokazuje podrška koju “Radost” ima od njih. “Do sada najaktivnije pomaže naša dijaspora iz Australije – Udruženje Zeničana iz Brizbejna, kao i mnogi pojedinci iz Brizbejna, ali i širom Australije. Dijaspora u Americi takođe podržava naš rad, Kanada, imamo prijatelje i u Švajcarskoj, NJemačkoj, Austriji…”, rekao je Mišura. On je pozvao građane da se osvrnu oko sebe i vide ljude u svojoj blizini koji žive veoma teško, da pokažu ljudskost kakvom nas je Bog stvorio i daju od sebe onoliko koliko mogu. “Naše malo nekome znači mnogo”, poručio je Mišura.

Izvor: Srna