Razlozi zašto bi bijeli luk trebalo jesti svaki dan

Volite pojesti bijeli luk, a muči vas loš zadah nakon konzumiranja? Nemojte brinuti, jer upravo zbog alicina koji ima taj specifičan miris, bijeli luk je namirnica prepuna zdravlja.

U mnogobrojnim studijama do sada utvrđeno je da bijeli luk ima snažna svojstva antioksidansa, dobro utiče na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje hkolesterol, a sve zbog moćnog alicina koji sadrži u sebi.

Alicin je hemijski spoj naučnicima već dugo poznat zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Zato vjeruju da bijeli luk djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kiseonika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene ćelije, usporava ubrzanu diobu ćelija što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice. Iako postoji mnogo oprečnih studija, naučnici se slažu da on može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza.

Prema istraživanju National Cancer Institutea, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje bijelog luka može potencijalno smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače. Jedna druga velika studija sprovedena u Kini i objavljena u časopisu “Cancer Prevention Medicine” pokazala je kako jedenje ovog luka nekoliko puta sedmično smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto, donosi Tportal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *