Regionalno takmičenje o nacionalnim manjinama

UGLJEVIK – Na Petom regionalnom takmičenju osnovnih škola o nacionalnim manjinama, koje se održava u Ugljeviku pod nazivom “Upoznajmo se -Nacionalne manjine u BiH”, učestvuje 15 škola regije Bijeljina.

 

Osnovci iz Ugljevika, Bijeljine i Lopara predstaviće se muzikom, recitacijama i običajima nacionalnih manjina, a takmičiće se i u kvizu o poznavanju običaja, tradicije i kulturnih vrijednosti nacionalnih manjina u BiH.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, pozdravljajući takmičare, istakao je da je veoma važno poštivanje i poznavanje kulture, običaja, tradicije.

“Isto tako je važno i da uključimo manjine u svoju lokalnu zajednicu, poznavajući njihovu kulturu, tradiciju i običaje. Sigurno je da ćemo preko mladih generacija, naše djece, još više naučiti da poštujemo nacionalne manjine, one koje žive pored nas i zajedno sa nama, da ih uključimo u lokalnu zajednicu, čime ćemo unaprijediti život na ovim prostorima”, naglasio je Perić.

Direktor Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika Sreten Lukić koja je organizator takmičenja rekao je da ove godine učestvuje 15 škola sa pet učenika.

“Suština je pokušati predstaviti manjine koje žive na ovim prostorima, ko su te manjine, od kad datiraju na ovim prostorima, te sva pitanja koja se tiču njihovih običaja. Ovo je bio projekat zajedno sa misijom OEBS-a, ali je to sada naš samostalan posao”, naveo je Lukić.

Otvaranju takmičenja prisustvovali su i načelnik opštine Lopare Rado Savić, predstavnik grada Bijeljina Slavko Bašić, te direktori osnovnih škola sa područja ove regije.

Peto regionalno takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina u Ugljeviku organizovala je ova podmajevička opština, u saradnji sa opštinom Lopare i gradom Bijeljina.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *