Rezultati popisa u BiH biće objavljeni u četvrtak

Iz Agencije za statistiku BIH najavljeno je da će u četvrtak, 30. juna, biti objavljeni konačni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013.

Rezultati će biti prezentovani u hotelu Evropa, a iz Agencije poručuju da je riječ o važnom događaju za sve u BiH.

“U skladu sa Zakonom o popisu BiH biće prezentovani konačni rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci”, kazala je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Nakon niza odlaganja i sporenja u vezi sa objavom rezultata Popisa stanovništva u BiH, nakon sjednice Centralnog popisnog biroa BiH održane 18. maja saopšteno je da je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.

Popis stanovništva u BiH sproveden je od 1. do 15 oktobra 2013. Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva su objavljeni 5. novembra 2013.

Prema tim podacima, u BiH živi 3.791.662, 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

Rezultati po opštinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. decembra 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka.

Krajnji rok za objavu konačnih rezultata popisa je 1. juli ove godine.