Riblje ulje usporava pojavu demencije

VAŠINGTON – Nedavno završeno istraživanje naučnika s Rod Ajlenda (Rhode Islanda) pokazalo je da je redovan unos ribljeg ulja povezan sa značajnim usporavanjem kognitivnog propadanja i atrofije mozga kod ljudi treće životne dobi.

U istraživanju je učestvovalo 229 ispitanika normalnih kognitivnih sposobnosti, 397 ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem i 193 ispitanika s Alcajmerovom bolesti, piše portal Vitamini.

Svakih šest mjeseci ispitanici su prolazili niz neuropsiholoških testova i snimanje mozga magnetnom rezonancom. Naknadnom obradom podataka, zapaženo je da su ispitanici koji su na početku studije bili bez znakova demencije, a naveli su da koriste riblje ulje kao dodatak ishrani, pokazali značajno nižu brzinu kognitivnog propadanja.

Dodatno, ista grupa ispitanika pokazala je i manju atrofiju mozga na ključnim neurološkim mestima u poređenju s onima bez početno zapaženih znakova kognitivnog oštećenja koji nisu uzimali dodatke ribljeg ulja.

Stručnjaci sugerišu da je važno da su ovi pozitivni rezultati primećeni samo kod onih ispitanika koji nisu bili nosioci gena APOE-4, dobro poznatog genetskog rizičnog faktora razvoja Alcajmerove bolesti. Oni ukazuju da su neophodna dodatna istraživanja, ali za sada riblje ulje pokazuje ohrabrujuće rezultate u usporavanju progresije ove neurodegenerativne bolesti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *