Riješiti pitanje toplifikacije grada

Grad Bijeljina se mora opredijeliti hoće li sistem toplovodne mreže planski osmisliti u skladu sa tehničkim normama, standardima i drugim propisima, te plan blagovremeno izraditi i usvojiti, jer “Gradska toplana” nije u mogućnosti da samo rješava ovaj problem i neophodna je pomoć lokalne zajednice.

 

U “Gradskoj toplani” ističu da je aposolutno neprihvatljivo da u cijeni grijanja od 2,75 KM po metru kvadratnom za fizička lica utrošak uglja iznosi 1,20 KM ili 43,53 odsto od ukupne cijene.

“Neprihvatljivo je tim prije što za sve ostale rashode /plate zaposlenih, remont i održavanje postrojenja, PDV, utrošak električne energije i ostale troškove/ preostaje 1,55 KM ili 56,47 odsto od ukupne cijene, pod uslovom da je naplativost 100 odsto, što nije realno”, navodi se u informaciji “Gradske toplane”, koju će razmatrati Skupština grada na sljedećoj sjednici.

U “Gradskoj toplani” ističu da je neophodno da lokalna samouprava u narednom periodu predvidi neophodna novčana sredstva za pokrivanje ove razlike, s obzirom da je to predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Prema njihovim navodima, potrebna novčana sredstva ne predstavljaju nikakva plaćanja umjesto potrošača ili lošeg rada “Gradske toplane”, nego su to sredstva koja neminovno proističu iz povećanih troškova /ugalj, održavanje/ i zbog tehničke zapuštenosti sistema i višegodišnjeg odgađanja rješavanja problema toplifikacije grada.

U prošloj godini planirana je, ali nije urađena rekonstrukcija mreže u Ulici majora Dragutina Gavrilovića, a s obzirom da je riječ o dijelu mreže koja se već duži period nalazi u vodi što je dovelo do korozije cijevi, postoji velika mogućnost havarije u toj zoni toplovoda.

“Trajna sanacija ovog dijela toplovoda zahtijeva velika finansijska sredstva koja naše preduzeće nije u mogućnosti da obezbijedi iz vlastitog budžeta. Zbog nedostatka novčanih sredstava nismo uspjeli izvršiti sanaciju pomenute mreže kao ni kapitalni remont koji je bio predviđen prije početka sezone grijanja”, navodi se u informaciji.

Postojeći kapaciteti /dva kotla po 3,8 megavata/ nisu dovoljna za grijanje u gradu i u “Gradskoj toplani” naglašavaju da je krajnje vrijeme da se pristupi sistemskom i planskom rješavanju daljinskog grijanja u gradu.

U prošlogodišnjoj sezoni grijanja zagrijavano je ukupna površina od 64.132 metara kvadratnih, od čega stambenog prostora 56.465, a poslovnog 4.384 metra kvadratna.

Tokom sezone grijanja 2013/2014. godine utrošeno je ukupno 3.804 tona uglja svih vrsta, nabavljenog u skladu sa provedenim postupkom javne nabavke, a vrijednost nabavljenih količina iznosi 440.699 KM, što znači da je prosječna cijena tone bila 115 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *