RIO 2016: Tijana Bogdanović u polufinalu

Srpska tekvondoistkinja Tijana Bogdanović plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u kategoriji do 49 kilograma. Debitantkinja je u četvrfinalu lako savladala dvostruku uzastopnu šampionku Kineskinju Đingju Vu sa ubjedljivih 17:7. Bogdanovićeva će u polufinalu da se bori sa Meksikankom Icel Adilene Manhares Bastidas, u 22h.

U slučaju pobjede ima najmanje srebro, ako izgubi – boriće se za bronzu u Rio de Žaneiru. Meč za treće mjesto je od dva sata poslije ponoći, a finale je u tri. Minut prije kraja prve runde Bogdanovićeva je povela udarcem nogom u glavu za 3:0. Potom je Kineskinja dobila kaznu (kjong) zbog nepravilnog udarca, drugi bi donio bod Srpkinji.

Pokušala je olimpijska šamionka da smanji do kraja runde, ali je Bogdanovićeva odoljela. Nakon odmjeravanja snaga uslijedila je serija poena sredinom druge runde. Bogdanovićeva je povela 4:0, ali Kineskinja sa dva udarca u nizu u tijelo smanjila na 4:2. Uslijedio je po kjong za obje takmičarke, što donosi Bogdanovićevoj 5:2, Kineskinja opet smanjuje, ali Srpskinja uzvraća i povećava na 6:3.U samoj završnici runde opet obje dobijaju po kjong pa Kineskinja smanjuje na 6:4, a onda u posljednjoj sekundi zadaje novi udarac i prilazi na samo bod zaostatka.

Na startu treće runde Bogdanovićeva se vraća na +2, Kineskinja opet uspijeva da zada udarac u tijelo, ali odmah dobija novi u glavu, te srpska olimpijka povećava na 10:6. Aktuelna šampionka minut prije kraja osvaja novi bod, ali Bogdanovićeva joj zadaje i treći udarac u glavu i stiže do ogromnih 13:7. Desetak sekundi prije kraja dokrajčila je protivnicu udarcem iz okreta u glavu za konačnih 17:7!

(B92, Foto: Tanjug)