Rizik od alergije ukida poznate parfeme

Ako je vaš omiljeni parfem “šanel 5”, “mis dior”, “šalimar”, “ejndžel”, “Armani kod”, napravite zalihe, jer od 2015. više nećete moći da ih kupite.

Evropska komisija, poštujući sugestije naučnika o štetnosti izvjesnih sastojaka popularnih parfema, odlučila je da od naredne godine zabrani prodaju na evropskom tržištu parfema ukoliko sadrže sastojke koji mogu izazvati alergije, prenosi RTS.

Jedan od najomiljenijih u svijetu, “šanel 5”, proizvodi se više od 90 godina, a prema novim propisima biće zabranjen jer sadrži ekstrakt mahovine štetan za ljudsko zdravlje.

Prema riječima Patricije de Nikolai, osnivača kompanije “Nikolai parfemi”, Brisel pretjeruje, posebno u poređenju s alkoholom i cigaretama, koji se slobodno prodaju i koji mogu da naškode mnogo više nego parfemi.

Zabrana Evropske komisije izazvala je žestoko negodovanje proizvođača, jer industrija parfema obezbjeđuje ogroman profit, prvenstveno francuskoj privredi.

“Kada uvodite nove propise morate voditi računa da budu dobri za zdravlje ljudi, ali i za sektor koji nudi taj proizvod. Zato smo zabranili samo tri sastojka, dok naučnici smatraju da bi trebalo biti stroži u zabrani. Međutim, mi smatramo da bi to imalo katastrofalne efekte na industriju parfema”, istakao je Dejvid Hadson iz sektora Evropske komisije za zaštitu potrošača.

Samo u Francuskoj parfemi donose godišnju zaradu od 18 milijardi evra, a proizvođači će za 5 godina morati da se prilagode novim propisima.

Procjenjuje se da bi oko 90 odsto proizvoda moralo da se izmjeni, što bi posebno pogodilo male kompanije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *