RS očekuje poskupljenje struje

Ministar industrije, rudarstva i energetike Petar Đokić danas u Hercegovini s razgovarao je sa predstavicima “Elektroprivrede” o cijeni struje u Srpskoj.

Sudeći prema izjavima iz “Elektroprivrede”, uskoro bi moglo doći do povećanja cijene struje, ali nije precizirano kad će se to desiti, ni koliko bi to povećanje moglo biti.U “Elektroprivredi” kažu: trenutne cijene struje u Srpskoj su najniže u regionu.

U Elektroprivredi izričiti da ovako niska cijena otežava poslovanje , naročito kada su u pitanju dvije termoelektrane, koje su prošlu godinu završile sa gubitkom.
Direktorka , Branislava Milekić, nije precizno najavila u kom procentu će biti zahtijevano povećanje cijene struje.

“Poskupljenje struje u Republici Srpskoj je nužno, jer proizvodna preduzeća, posebno termoelektarane, sa postojećim cijenama ne mogu da ostvare plan proizvodnje”, rekla je Miletićeva.

Ministar Petar Đokić je rekao , da i ako dođe do povećanja cijene, pratiće je socijalni program podrške građanima.

“Cijene struje jesu najniže u regionu, a ukoliko dođe do povećanja pratiće ga socijalni program podrške građanima, kroz subvencije”, naglasio je Đokić.

 

Zahtjeve za povećanje cijene struje zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede trebalo bi da dostave Regulatornoj komisiji za energetiku, koja će donijeti konačnu odluku. Danas je najavljena daljnja podrška projektu gradnje HE Dabar, kao i da je moguće da jedan od sufinasijera bude kineski partner.

Nijedno preduzeće iz energetskog sektora nije podnijelo zahtjev za promjenu cijene električne energije , potvrdila je Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržište u Regulatornoj komisiji za električnu energiju Republike Srpske.Ona je navela, da promjene cijene ne može biti dok Regulatorna komisija zvanično ne primi zahtjev, objavi ga i dok se ne obave formalne rasprave o toj temi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *