RTV Vojvodina snima dokumentarni film o Trebinju (VIDEO)

Posljednjih godina Trebinje postaje grad koji privlači brojne režisere, filmske i televizijske ekipe.

Zdravko Šotra, Emir Kusturica, Srdan Golubović samo su neka od imena, čija su velika ostvarenja snimana upravo u Trebinju. Ljepote ovog grada privukle su i ekipu RTV Vojvodine, koja je prethodnih dana snimala putopisnu reportažu o ovom gradu.

Ko jednom dođe u Trebinje, po pravilu se opet vrati. Ovako svoju priču o Trebinju počinje Goran Vukčević, reditelj RTV Vojvodine. Ima nešto sasvim mistično što čovjeka vuče ovom gradu, to dokazuju svi koji su uživali u kafi ispod stogodišnjih platana, uživali u čarima Trebišnjice, kupili đakonije na pijaci koja je jedinstvena, ali i obišli Hercegovačku Gračanicu, s koje se Trebinje vidi kao na dlanu…

Tako je bilo i sa Vukčevićem, koji je 2009. napravio putopis o Trebinju, koji se zvao “Pogled sa Leotara”. Ovo je na neki način i nastavak projekta, za koji autori nisu imali dileme. Kako ističu, Trebinje je lijep i inspirativan grad, muzej na otvorenom, gdje svaka ulica i svaki kamen priča posebnu priču i čuva vijekovnu tradiciju.

Ova dokumentarna emisija trebalo bi da predstavi najljepše od Trebinja. Inače prva asocijacija na Trebinje je ljepota grada i okoline, nasljeđe, Dučić, koji je sinonim za Trebinje kao što je Branko Radičević sinonim za Sremske Karlovce, tako da ovo radimo pod radnim nazivom Dučićevo Trebinje. Snimanje ssmo počeli sa Gračanice, a Trebinje predstavljamo kroz istoriju tradiciju i ličnosti koje su obiljžile istoriju ovog kraja – kaže Vukčević.

Za reditelja je najveća dilema bila kako da napravi selekciju brojnih znamenitosti Trebinja. Želja je bila da se objedine sve posebnosti ovog kraja. Da je sve pažljivo planirano govori i sam termin snimanja, u jesen, kada i priroda ovdje daje boje koje se malo gdje mogu vidjeti, pod sjajem hercegovačkog sunca, ali i izrazito plavog neba.

– Trebinje ima brojne spomenike, znamenitosti i to nije ni malo smjestiti u jednu emisiju od 45 minuta. Išli smo u Popovo polje i u spomen crkvu Svetog Vasilija Otrsoškog. Zatim smo željeli da predstavimo bogatu ponudu aromatičnog bilja ovog kraja, mediteranskog voća koje nigdje nema takva svojstva kao ovdje, zbirku koju je Dučić ostavio svom gradu,a koja još nije ugledala svjetlosot dana – kaže Vukčević.

Јedan prostor posebnim svakako čine i njegovi stanovnici. Upravo su Hercegovci inspiracija i za scenaristu ovog dokumenatarca Borislava Hložara. Stara izreka kaže da je Hercegovina svakog naselila, a sebe nije raselila. A Hercegovinu i Vojvodinu, između ostalog, povezuje i priča o brojnim kolonistima sa ovog područja. Za Hložara, ovaj film, nastavak je serijala upravo o tim ljudima.

– Јedan od sagovornika u emisiji o kolonizaciji bio je upravo čovjek iz okline Trebinja koji je kao dijete došao iz ove ljepote i divote u jedno mjesto u oklini Sečnja, jedan dosta neplodan kraj. Kada je kao odrastao čovjek došao u Trebinje, pitao je roditelje da li su oni kažnjeni ili nagarđeni time što su napustili ovaj kraj. Inače, radujem se što sam došao u Trebinje, a planiram da napravim još jedan serijal i uzrocim i ishodima te kolonizacije, koja čini mi se nije svima baš sasvim jasna – kaže Hložar.

Kamenita Hercegovina ponosno prkosi vremenu, jer svaki korak u zemlji Svetog Vasilija je nešto posebno, nešto što treba da se doživi. Dokumentarni film o Trebinju, trebalo bi da bude završen do kraja godine. Premijera će biti na RTV Vojvodine, nakon čega će biti predstavljen i publici u Republici Srpskoj.

 

Autor: RTRS