Ruska »plava krv« sve traženija

MOSKVA – Rusija sve više izvozi “perftoran”, veoma efikasnu zamjenu za krv, naročito u EU, Kinu, Indiju i Južnu Ameriku.

“Perftoran” se pojavio na tržištu prije  nekoliko godina, iako su ga sovjetski naučnici otkrili još krajem 1970-ih.

“Plava krv”, kako stručnjaci nazivaju “perftoran”,  sastoji se od fluorougljika koji mogu vršiti funkciju razmjene gasova, kao prirodna krv.

Ovaj dragocjeni lijek ima neobičnu istoriju.

Iz  nepoznatih razloga bio je zabranjen u SSSR-u, a njegov tvorac je poslije hajke u medijima i kućnog pretresa,  prema službenoj verziji, “izvršio samoubistvo”.

“Perftoran” je efikasniji od tradicionalnih vrećica za transfuziju sa koncentrisanim eritrocitima, jer ne prenosi bolesti i odgovara svakoj krvnoj grupi.

Ovaj preparat se može pet puta zamrzavati i odmrzavati, a rok trajanja mu je do dvije godine, dok se koncentrisani eritrociti mogu koristiti samo mjesec i po dana.

“Perftoran” je izvanredan za održavanje životnih funkcija organa i tkiva. Bolje od drugih preparata transportuje kroz organizam gasove  i druge materije – objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, mana ovog  preparata jeste skupa primjena u težim situacijama kada dođe do  gubitka velike količine krvi, pa je potrebna hitna transfuzija.

To je razlog što u ruskim medicinskim krugovima “perftoran” nije toliko popularan kao krv dobrovoljnih davalaca.

Samo prva transfuzija za jednog pacijenta košta oko 50 hiljada rubalja (više id 1.200 dolara).

To znači da bi neka ruska bolnica morala da troši  desetine miliona rubalja (više od 240 hiljada dolara) mjesečno, s obzirom na prosječan broj transfuzija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *