“Saradnja na reci Drini – saradnja u Evropi”

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić učestvovao je danas na konferenciji “Saradnja na reci Drini – saradnja u Evropi” u Loznici koja ima za cilj unapređenje saradnje zemalja regiona, kao i jačanje privrednih i društvenih odnosa među njima.

Načelnik Perić istakao je da ova lokalna samouprava ima dobra iskustva kada je riječ o korišćenju IPA sredstava.

“Opština Ugljevik će na taj način dobiti sedam miliona KM za projekat uređenja korita rijeke Janja koja će poboljšati izgled gradskog dijela Ugljevika”, rekao je Perić.

Na konferenciji, na kojoj su predstavljeni različiti projekti i primjeri dobre saradnje zemalja regiona, pored opštine Ugljevik učestvovalo je i nekoliko opština iz Republike Srpske.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da je put evropskih integracija spor, ali i donosi dobrobiti građanima.

“Taj put pun je koristi za građane Srbije, ali ne ide preko noći. Evropske integracije su strateško opredeljenje Vlade, a to je da postignemo ekonomski napredak i da građani osete taj kvalitet života”, navela je Joksimovićeva.

Ona je istakla da je ova konferencija važna jer su razmatrani projekti prekogranične saradnje koji su finansirani iz fondova EU ili će tek biti.

Predstavnik Slovenije u Evropskom parlamentu Franc Bogovič izrazio je zadovoljstvo jer će se stvoriti prilika da ljudi iz Slovenije koji su radili na projektima EU podijele iskustva sa građanima Srbije i Srpske.

“Ministarstvo ekonomije bilo je najodgovornije jer je tu evropski novac koordinisan, ali i iskustva na nivou lokalnih jedinica bila su od velikog značaja jer su tamo započeti i osmišljeni projekti koji sada daju rezultate”, rekao je Bogovič.

On je istakao da je ova konferencija, odnosno prekogranična saradnja, važan put zemalja regiona u EU.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, koja je domaćin konferencije, rekao je da samo zajednički rad donosi dobre rezultate.

“Nakon prezentacija i obuka na današnjoj konferenciji biće mnogo lakše i sve nedoumice na putu ka EU, prije svega u apliciranju za pretpristupne fondove, biće otklonjene”, rekao je Petrović.

Konferenciji su prisustvovali i gradonačelnici i načelnici opština iz Republike Srpske, BiH i Crne Gore.