Saznajte na koja pitanja iz opšteg znanja moraju odgovoriti budući vojnici

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni poziv za prijem vojnika u profesionalnu službu u Oružane snage BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda potrebno je 28 vojnika, iz reda srpskog naroda 91, hrvatskog 16 i reda ostali 1. Kako se navodi u pozivu potrebna je srednja stručna sprema (SSS) III i IV stepena, piše bh. novinska agencija Patria.

Na stranici MO BiH kandidati imaju uputstva i testove koje moraju proći. Polažu test opšteg znanja za prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH u kategoriju vojnika i test fizičke spreme.

Ono što je zanimljivo je da se test opšteg znanja sastoji od 350 pitanja, a obuhvaćeno je više od deset oblasti: uređenje države, sudstvo, matematika, književnost i gramatika, geografija, istorija, fizika, hemija, biologija, psihologija, medicina, informatika, sociologija, ali i pitanja koja se odnose na funkcioniranje Oružanih snaga BiH.

Jedno od pitanja je na koje trebaju odgovoriti kandidati glasi:

– Napad jedne ili više država na druge zemlje, s ciljem otimanja njihovog teritorija i nasilno potčinjavanje stanovništva tuđoj državi naziva se: progresija, agresija, digresija.

Takođe, kandidati trebaju znati i koji je najviši čin u ratnoj mornarici: kapetan, admiral, general.

Dvadeset jedno pitanje je identično pitanjima iz Testova za polaganje vozačkog ispita, iako u pozivu nije naveden uslov položen vozački ispit za sve pozicije.

Kandidati koji pristupe rješavanju testa opšteg znanja trebaju odgovoriti na 44 pitanja iz književnosti i gramatike. Jedno od njih glasi:

– Vrsta književnosti koja se uobličava slobodnim stilom pisanja i ne slijedi principe metrike, rime i ostala pravila poezije zove se: komedija, proza, autobiografija – navodi se u testovima.

Kandidati će imati i 77 pitanja iz geografije, a trebaju znati kakvi su oblaci „kumulusi“ i „cirusi“. Jedno od zadnjih pitanja glasi:

– Zapis na grobu, u stihu ili prozi je: oproštajni stih, tužbalica, epitaf – što se može vidjeti na stranici MO BiH.

Portparolka Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović za Patriu je potvrdila da svi kandidati polažu test od 350 pitanja, bez obzira za koju poziciju su se prijavili.

Test sa pitanjima možete pogledati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *