Semberija dobija novi Agrotržni centar

BIJELJINA, Preduzeće „JIL“ iz Bijeljine,nedaleko od magistralnog puta Bijeljina-Brčko, gradi poslovni kompleks „Agrotržni centar“ sa na površini od 10 hektara, vrijednost oko 1,5 miliona evra.

Vlasnik firme „Jil“ Jovan Ćurčić kaže da će u prvoj fazi, koja će biti završena sredinom maja ove godine, biti izgrađena sva neophodna infrastruktura i parking – prostor sa 350 mjesta za automobile, kamione i traktore.

„Gradimo ulazne kontrolne kućice, vage od 60 tona, sanitarne čvorove, ekspres restoran sa kafeterijom, hladnjaču za otkup voća i povrća, objekte za kalibražu i pakovanje povrća, kao i prateće kancelarijske prostorije, neophodne za funkcionisanje agrotržnog centra“, kaže Ćurčić.

On ističe da će u drugoj fazi u ovom poslovnom kompleksu biti izgrađena takozvana „centralna berza“ za povrće i voće na površini od 10.000 metara kvadratnih, koja će povezivati ovaj dio Balkana sa većim otkupnim centrima u Evropi.

VeIMG_0349ć su pokrenuti i pregovori sa poslovnim partnerima iz Evrope koji su zainteresovani za izgradnju prerađivačkih kapaciteta u okviru ovog poslovnog kompleksa.

Jovan Ćurčić kaže da su semberski proizvođači povrća, pogotovo iz Crnjelova, Velike Obarske i drugih velikih semberskih sela u proteklim godinama imali velikih problema oko plasmana svojih proizvoda, te da će ovaj agrotržni centar biti na usluzi, kako njima, tako i kupcima voća i povrća. Na taj način smanjiće se troškovi transporta, ali i gubici na povrću usljed promjene dnevnih temperatura, jer će povrće biti smješteno u modernoj hladnjači.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *